Werknemers apotheken staken woensdag in Limburg voor betere cao

Werknemers van apotheken gaan woensdagmiddag staken, ditmaal in Limburg. Ze eisen betere werkomstandigheden en meer salaris dan de werkgevers bieden. Eerder voerden apothekersassistenten al actie in een deel van Zuid-Holland en in de Achterhoek. De stakingen volgen op vastgelopen cao-onderhandelingen.

Medewerkers van negentien apotheken doen mee aan de actie, laten de vakbonden FNV en CNV weten. Ze leggen het werk neer tussen 13.30 uur en 17.30 uur. Voor het kantoor van zorgverzekeraar CZ in Sittard houden de stakers een bijeenkomst om hun eisen kracht bij te zetten. Ook zorgverzekeraars spelen immers een rol in de vergoedingen. Volgens de bonden wijzen overheid, zorgverzekeraars en werkgevers nu steeds naar elkaar en staat dat verbeteringen in de weg.

Werkdruk toegenomen

CNV-onderhandelaar Albert Spieseke stelt dat de werkdruk in apotheken de laatste jaren flink is toegenomen. "De papierwinkel van zorgverzekeraars groeit, medewerkers krijgen steeds vaker te maken met agressie aan de balie." Bovendien verdienen apothekersassistenten volgens hem per maand honderden euro's minder dan collega's die "bijna hetzelfde werk" doen in ziekenhuisapotheken.

Door: ANP