Freelance ic-arts onterecht op staande voet ontslagen door ZorgSaam

De freelance intensivist die een boze brief aan ZorgSaam stuurde is onterecht ontslagen, aldus de kantonrechter deze week. Het ziekenhuis stuurde de ic-arts per direct de laan uit na het ontvangen van de brief op een zondag, maar de man ging via een juridische procedure de strijd aan – met succes. Dit meldt PZC. 

Sinds 2020 werkte de medisch specialist op de afdeling voor intensive care van ZorgSaam. Hij deed er waarneemdiensten, eerst via een freelance tijdelijk contract en daarna voor onbepaalde tijd. Uiteindelijk draaide hij zes vaste diensten per maand in het ziekenhuis in Terneuzen. Begin 2024 werden de diensten opnieuw verdeeld vanwege het vertrek van IC-collega’s. De arts in kwestie hield hierdoor maar één dienst per maand over.

Woest

Hiertegen ging hij in beroep en liet zijn advocaat een ernstige brief opstellen om het ziekenhuis te herinneren aan hun afspraak om opengevallen diensten eerst aan leden van de vakgroep aan te bieden. Het ziekenhuisbestuur zou hier echter niet van op de hoogte zijn en was woest dat de arts de brief op zondagmiddag naar privémailadressen van collega’s had gestuurd. Volgens leden van het bestuur bemoeilijkte dit de samenwerking met andere intensivisten. De overeenkomst van de arts werd per direct beëindigd.

Geen arbeidsovereenkomst

ZorgSaam stelt in haar recht te staan om dat er in feite geen arbeidsovereenkomst, maar een opdrachtovereenkomst was. De rechter gaat daar niet in mee, omdat de opdrachtovereenkomst verdacht veel leek op een arbeidscontract. Bovendien voerde de ic-arts exact dezelfde werkzaamheden uit als zijn collega’s in loondienst. Hij had zich net als anderen te houden aan het dienstenrooster en de reglementen van het ziekenhuis. ZorgSaam ging bovendien een structurele relatie voor onbepaalde tijd aan met de man. Hoewel er dus op papier geen feitelijke arbeidsovereenkomst was, was hier op basis van deze feiten toch wel sprake van.

Ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd

Volgens de rechter is de arts op staande voet ontslagen en is dat alleen toegestaan bij dringende redenen. De brief van de arts was géén dringende reden en had hij alle recht op zijn collega’s bij de discussie te betrekken. Een brief versturen op de zondag was misschien niet passend, maar rechtvaardigt ontslag op staande voet niet. ZorgSaam is opgedragen om de intensivist weer werk aan te bieden voor zes 24-uursdiensten op maandbasis. Tenminste, tot beide partijen tot een overeenstemming voor beëindiging van het contract komen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky