Start van jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen coronavirus

Met de herfst en de winter in aantocht, de maanden van snotteren, kunnen mensen zich weer laten vaccineren tegen het coronavirus. De eerste prikken van de nieuwe ronde worden maandag gezet. De vaccinatiecampagne duurt tot 6 december.

 

Het is niet in te schatten hoeveel mensen zich willen laten vaccineren. Voor ongeveer 2,3 miljoen mensen, veel meer dan vorig jaar, hadden de GGD'en de prik al ingepland. Dit zijn met name thuiswonende ouderen. In de uitnodigingsbrief die zij kregen, stond een voorstel voor de datum, het tijdstip en de locatie voor de vaccinatie. Enkele tienduizenden mensen hadden die datum laten wijzigen. Het is aan mensen zelf om te beslissen of ze ingaan op de uitnodiging en een prik laten zetten. Dus pas op het moment zelf wordt duidelijk of ze ook komen.

60-plussers

De prik is beschikbaar voor alle Nederlanders vanaf 60 jaar. Ook volwassenen en kinderen die om medische redenen een verhoogd risico lopen ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, mogen zich laten vaccineren. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een aangeboren afweerstoornis, mensen met zenuwaandoeningen die heel moeilijk kunnen ademen, diabetici, mensen met dementie, mensen met ernstig overgewicht, hiv-patiënten en mensen met het syndroom van Down. Zorgmedewerkers kunnen de inenting ook krijgen. Zwangere vrouwen komen dit jaar in principe niet meer in aanmerking voor de prik.

Subvariant omikron

Het vaccin dat mensen kunnen krijgen is gemaakt door Pfizer/BioNTech en specifiek aangepast op de omikronvariant JN.1. Een subversie daarvan, KP.3, komt momenteel het meest voor in Nederland.

In de najaarsronde vorig jaar kregen ruim 2,7 miljoen mensen een coronaprik. Van de 60-plussers liet ongeveer 50 procent een inenting zetten.

Door: ANP