Verpleegkundige Theodoor die betrokken zou zijn geweest bij een twintigtal sterfgevallen op de covid-afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is volgens voormalig longarts Marc Mertens voor de leeuwen gegooid. Hij is zeer kritisch op het handelen van het ziekenhuisbestuur gedurende het onderzoek naar de zaak. Ook longarts Sander de Hosson leeft mee met Theodoor. Dit meldt RTV Drenthe op basis van berichtgeving in de Volkskrant.
In 2023 deed het ziekenhuis in Assen aangifte tegen de 32-jarige verpleegkundige. Hij zou betrokken zijn geweest bij de dood van een groep coronapatiënten. GGZ Drenthe was aanstichter van de aangifte, want die liet het ziekenhuis weten wat Theodoor tegen behandelaars had gezegd. Na een jaar onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) is er echter onvoldoende bewijs gevonden voor betrokkenheid van Theodoor bij de dood van de patiënten. De zaak is geseponeerd.
Ziekenhuisbestuur sprak niet met longartsen
Mertens stelt dat zijn naam door het slijk is gehaald en dat Theodoor waarschijnlijk nooit meer kan rehabiliteren. Volgens de voormalig longarts heeft het bestuur nooit met hem of zijn collega’s gesproken over de zaak, enkel met bestuursleden en een jurist. De medisch specialist stelt dat dit “allemaal voorkomen had kunnen worden als ze eerst met ons, de longartsen, hadden gepraat.” Zijn collega Sander de Hosson die nog in het WZA werkt, leeft ook mee met de verpleegkundige. Hij stelt dat hij tijdens verhoren met de politie al wist dat er geen bewijs gevonden zou worden.
Verkeerd begrepen
Theodoor laat aan de Volkskrant weten dat hij verkeerd begrepen is door behandelaars van GGZ Drenthe. Na zijn tijd op de corona-afdeling van het WZA, stapt hij vanwege traumatische ervaringen daar naar de huisarts. Die stuurt hem door naar het traumacentrum van GGZ Drenthe en daar vertelt hij zijn verhaal. “Ik wist zeker dat ik altijd volgens de regels had gehandeld, dat zei ik haar ook.” Het lijden van sommige coronapatiënten noemt hij mensonterend en hij vertelde zijn ggz-verpleegkundige dat hij blij was als de morfine zijn werk deed. Hij vermoedt dat de instelling dit interpreteerde als ‘uit hun lijden verlossen’.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky