Normal_psycholoog__ggz

Bestuursvoozitter Jolande Tijhuis en medebestuurders Michiel Heerkens en Wishal Sewbalak van Vigo Groep treden af nadat er onrust is ontstaan over schijn van belangenverstrengeling. Vorige week berichtte Follow the Money dat Tijhuis miljoenen euro’s investeerde in een project van haar adviseur Bastian Nieuwerth, terwijl de jeugdzorg- en ggz-organisatie afstevent op een verlies van zeker 8,7 miljoen euro. Dit meldt Follow the Money.

Het terugtreden is vanmorgen bekendgemaakt op het intranet van Vigo Groep. Volgens de bestuursleden is er onvoldoende vertrouwen om op dezelfde voet verder te gaan. Terwijl de zoektocht naar een interim-bestuur wordt opgestart, blijven de bestuurders voorlopig zitten.

Verlies van 8,7 miljoen euro

Tijhuis ging afgelopen mei samen met directieleden, bestuurders en haar adviseur Bastian Nieuwerth op ‘workation’ in Ibiza. Ze zouden er hebben vergaderd, maar ook flink hebben genoten. De kosten van 20.000 euro komen op rekening van de Vigo Groep, terwijl zorgaanbieder helemaal niet zo financieel gezond is. Verre van zelfs: dit jaar verwacht de instelling een verlies van 8,7 miljoen euro. Hiervoor heeft het bestuur excuus aangeboden.

Governance Code Zorg

Adviseur Nieuwerth kreeg ondanks de financiële problemen 6,4 miljoen euro voor zijn diensten. Hij is Tijhuis’ rechterhand op zakelijk vlak, maar ze doen ook veel samen op persoonlijk vlak. Zo zijn ze samen eigenaar van een appartement en is de dochter van Tijhuis algemeen directeur bij een van zijn bedrijven. De Governance Code Zorg stelt dat elke schijn van belangenverstrengeling vermeden dient te worden en dat bestuurders hun persoonlijke relaties niet mogen bevoordelen. Hoewel het bestuur van mening is dat hier niet in strijd mee is gehandeld, past het de dubbelrollen rond de bedrijven van Nieuwerth aan.

Noodzakelijke eerste stap

Vakbond FNV laat weten dat het opstappen van het bestuur een onvermijdelijke eerste stap richting herstel van vertrouwen is. Desondanks maakt de organisatie zich grote zorgen over de dieperliggende problemen in de organisatie. Er is namelijk meer aan de hand en er zijn meerdere mensen verantwoordelijk, stelt de bond. Medewerkers worden al jaren niet serieus genomen, een fusie is mislukt en er is een grote afstand tussen de werkvloer en de top.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky