Zo wil Utrecht het aantal uithuisgeplaatste kinderen terugdringen

In de nota Jeugd staan diverse maatregelen die het aantal uithuisplaatsingen van kinderen en jongeren moet terugdringen. Kinderen en hun ouders moeten meer zeggenschap krijgen over de benodigde jeugdhulp en de pedagogische basis wordt versterkt met als uitgangspunt meer opvoedondersteuning en minder jeugdhulp. Dit meldt RTV Utrecht.

Samen Veilig Midden Nederland dat het meldpunt Veilig  Thuis in de regio beheert, ligt de laatste jaren onder vuur. Het grootste kritiekpunt is dat de organisatie niet naar de kinderen of ouders luisterde, maar vooral deed wat het zelf goed achtte. Jeugdwethouder Dennis de Vries wil ouders en kinderen meer zeggenschap en eigenaarschap geven. Zij moeten als gelijkwaardige partners worden gezien, vindt hij. In zijn beleidsnota Jeugd schrijft De Vries dat de gemeente het gesprek aangaat met inwoners, ervaringsdeskundigen en cliëntvertegenwoordigers. Dit moet de uitvoeringspraktijk verbeteren en tegelijkertijd kan zo gebruik gemaakt worden van hun kennis en ervaring bij het maken van keuzes in het jeugdzorgbeleid.

Opvoedondersteuning

De samenwerking met  de jeugdbescherming blijft, want vroegtijdig ingrijpen door de jeugdhulp is volgens De Vries geen reden tot overbelasting van de keten. Wel zorgt vroegtijdige interventie ervoor dat onveiligheid in gezinnen op tijd in beeld is. De toestroom in de jeugdzorg is groot, omdat de vraag ernaar ook groot is. Tegelijkertijd hebben veel ouders helemaal geen jeugdhulpvraag, maar hebben ze slechts opvoedondersteuning nodig. Daar wil de jeugdwethouder ook op inzetten: minder jeugdhulp en meer opvoedondersteuning.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky