Arts Constance de Vries bij het Expertisecentrum Euthanasie benadrukt het belang van het vastleggen van de wensen van een patiënt rondom het levenseinde. Zo weet deze goed wat hem of haar te wachten staat, maar kunnen ook vervelende dilemma’s voor artsen en naasten van de patiënt voorkomen worden. Hiermee reageert De Vries op het overlijden van een vrouw in zorgcentrum Lemborgh in Sittard dat momenteel door de politie wordt onderzocht. Er zou sprake zijn van bewuste versterving, maar op een gegeven moment begon ze weer om eten en drinken te vragen. Dit meldt 1Limburg.
Volgens De Vries mag iedereen stoppen met eten en drinken en zijn zorgverleners niet verplicht om iemand in leven te houden. Wel moet een zorginstelling mensen ook in de laatste fase van hun leven blijven verzorgen, bijvoorbeeld door hun mond vochtig te houden en daarmee het gevoel van dorst te verminderen.
Verward of dementerend
Of de situatie verandert als de patiënt weer om eten en drinken vraagt, is geen eenduidig antwoord op. Het kan zijn dat de patiënt verward raakt - wat in deze situatie mogelijk het geval was - en dan hoeven zorgverleners nog steeds geen eten of drinken aan te bieden. “Dat geldt ook als iemand dementerend is en niet meer wilsbekwaam. Het is daarbij wel heel prettig als ook die situatie van tevoren duidelijk is vastgelegd.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky