Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer kindermishandeling, terminaal zieke vrouw laatste vakantie ooit geweigerd, geweld tegen huisartsen en blauw licht in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: uitgaven geneesmiddelen flink gestegen in afgelopen jaar
De uitgaven aan farmaceutische zorg binnen het basispakket via openbare apotheken stegen in 2022 met 380 miljoen tot 5,1 miljard euro. Daarmee stegen de uitgaven met 8,1 procent ten opzichte van 2021. De stijging is fors hoger dan in eerdere jaren.
Dinsdag: zorgt het blauwe licht van je smartphone voor slaapproblemen?
De meeste mensen kennen dé oplossing voor slaapproblemen wel. Niet op de telefoon scrollen of geen televisie kijken voor het slapen gaan. Het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen zou mensen uit hun slaap houden. Opticiens verkopen al jaren brillen met speciale glazen die de ogen hiertegen moeten beschermen. Maar komen die slapeloze nachten echt door het blauwe licht?
Woensdag: taakstraf voor 26-jarige vader die arm van eigen baby brak
Een vader die de arm van zijn pasgeboren baby brak, heeft een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier weken opgelegd gekregen. Omdat hij kampt met autisme en verstandelijke beperkingen, denkt de rechtbank niet dat de man zijn zoontje expres pijn deed.
Donderdag: piloot Transavia weigert terminaal zieke vrouw haar laatste vakantie ooit
Omdat de piloot van Transavia vond dat de 60-jarige Kitty Trepels er te ziek en broos uitzag, weigerde hij haar te laten vliegen. Wat haar laatste vakantie ooit had moeten zijn, eindigt in een gefrustreerde vroegtijdige thuiskomst.
Vrijdag: huisartsen hebben soms permanente bewaking nodig vanwege agressie
Veel huisartsen en assistenten hebben dagelijks last van intimidatie in de praktijk of via de telefoon. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gat het om zo’n 77 procent van alle praktijken die naast intimidatie ook last hebben van agressie of fysiek geweld. Dit is er aan de hand.
Door: Nationale Zorggids