Zorgkaart Nederland onder vuur: ook medisch specialisten dreigen met vertrek

Vorige week maakte de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bekend uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland te stappen.  Federatie Medische Specialisten (FMS) lijkt nu in de voetsporen van haar collega’s te treden. Als Zorgkaart Nederland, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, niet snel verbetermaatregelen neemt, overwegen de medisch specialisten vertrek uit de adviesraad. Dit meldt Skipr. 

Op Zorgkaart Nederland kunnen patiënten een beoordeling achterlaten van hun zorgverlener, zodat toekomstige patiënten een weloverwogen keuze voor een bepaalde huisarts, medisch specialist of verpleegkundige kunnen maken. Maar de LHV uitte vorige week twijfels over de betrouwbaarheid van het platform, vanwege een gebrek aan transparantie over de controle van reviews. In deze overweging kan de FMS zich vinden. Daarom eist het op korte termijn verbeteringen.

Strenge gedragscode

Patiëntenfederatie Nederland stelt dat bijna 80 procent van de beoordelingen via de geverifieerde route binnenkomt en voldoen 250.000 reviews op het platform aan de strenge gedragscode. De organisatie is er dus zeker van dat de geschreven waarderingen afkomstig zijn van patiënten die echt een afspraak hebben gehad met de zorgverlener.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky