Eind 2024 gaan de deuren van de HIC-kliniek van GGNet in Doetinchem dicht. In de kliniek kunnen nu nog mensen terecht die zich in een ernstige en acute psychiatrische crisis bevinden. Ook de Apeldoornse High Intensive Care-kliniek sluit de deuren. Het is een preventief besluit dat moet voorkomen dat er straks personele bezettingsproblemen ontstaan. Daarbij spelen ook de oplopende kosten een rol. Warnsveld is straks de centrale HIC-locatie in de regio Achterhoek en Liemers. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
In de HIC-kliniek in Doetinchem vinden er jaarlijks zo’n vierhonderd opnames plaats van mensen die tijdelijk intensieve en psychiatrische hulp nodig hebben. Zij verblijven er gemiddeld zo’n veertien tot zeventien dagen. Van personeel in zo’n kliniek wordt veel gevraagd. “Het kost veel menskracht om iemand te helpen die in een acute crisis zit. Dat is intensief. Het aantal bedden vermindert, het aantal specialistische medewerkers niet. Dat is niet vol te houden in kleine organisaties”, zegt directeur Behandeling & Verblijf GGNet Ester van Gaalen.
Zorg centraliseren is nodig
Nu kunnen de HIC-klinieken in Doetinchem en Apeldoorn nog hoge kwaliteit zorg bieden, maar dat is in 2030 niet meer mogelijk om drie verschillende locaties en daarom is centralisatie nodig. In de afgelopen jaren tien jaar moest GGNet ook al de HIC-klinieken in Zevenaar en Winterswijk sluiten.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Ik zat een week vrijwillig op de HIC en die week heeft mij geholpen (time out), maar de uitspraak dat er van het personeel veel wordt gevraagd herken ik niet. Iedereen op de afdelingen moest zichzelf de hele dag en avond bezighouden.
Ik heb hulp nodig om HIC te verlaten. Ik ben hier geplaatst ivm andere zaken. namelijk asbest sanering waar ik de schuld krijg vooor de fouten van anderen