Het gebeurt steeds vaker dat een zwangere of recent bevallen vrouw geen huisarts heeft, en dat is vervelend want juist zwangere vrouwen kunnen hun huisarts vaker nodig hebben. Doordat vrouwen niet bij een reguliere praktijk terechtkunnen, moeten ze soms naar de spoedeisende hulp of huisartsenpost als hun baby bijvoorbeeld koorts heeft. Dit meldt Pointer, dat verloskundige Marlijn hierover sprak.
Verloskundige Marlijn in Vlaardingen komt regelmatig vrouwen zonder huisarts tegen, omdat er in haar regio een flink tekort is aan huisartsen. In sommige gevallen kunnen vrouwen die verhuizen hun oude huisarts in bijvoorbeeld Rotterdam behouden, maar om daar zorg van te ontvangen is niet altijd mogelijk. Zo kent de verloskundige een vrouw die van Schiedam naar Vlaardingen verhuisde, maar ook bij haar oude huisarts niet terechtkon voor spoedgevallen. “Dan wordt het dus een probleem van de patiënt. Die zal dan de ambulance moeten bellen. Of zelf naar de spoedeisende hulp of naar de huisartsenpost moeten gaan.”
Tweedelijnszorg
Marlijn stuurt vrouwen die medicijnen nodig hebben, maar daarvoor geen huisarts kunnen inschakelen, door naar de gynaecoloog of andere medisch specialist. Het probleem is wel dat tweedelijnszorg, waaronder deze specialisten vallen, duurder is dan de eerstelijnszorg door huisartsen. Als een vrouw nazorg nodig heeft na haar bevalling, levert ze dat bij uitzondering ook. En Marlijn is niet de enige. Volgens haar werken veel verloskundigen meer dan wat ze vergoed krijgen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky