Drie artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn geld aan het inzamelen om een nieuw beademingsapparaat aan te schaffen. Dit doen zij niet voor hun eigen ziekenhuis, maar voor het ziekenhuis in Malawi waar de artsen regelmatig enige tijd verblijven om operaties uit te voeren. Zonder dit apparaat kunnen veel kleine ingrepen niet worden uitgevoerd, terwijl dit voor de patiënt wel van levensbelang is. Dit meldt Dagblad van het Noorden.
Oncologisch chirurg Schelto Kruijff spreekt over zijn plicht om de uitstekende medische kennis in Nederland te delen met andere culturen, zoals in Malawi. Het is een van de armste landen ter wereld en het Nkhoma missieziekenhuis vlakbij de hoofdstad wordt regelmatig bezocht door personeel van het UMCG. In teams brengen zij hun kennis over en helpen zij vele patiënten met operaties en behandelingen. Echter is er een beademingsapparaat nodig voor veel operaties, waardoor lokale inwoners niet de juiste zorg kunnen krijgen.
Nieuw apparaat kost 21.000 euro
Kruijff bezocht vorig jaar het ziekenhuis met collega’s Stan Benjamens en Willemijn van der Plas. Daar bleken mensen te overlijden aan kwesties waar in Nederland een eenvoudige operatie voldoende voor is om de gezondheid te verbeteren. Het gebrek aan een werkend beademingsapparaat kost er letterlijk levens. Daarom besloten de artsen geld in te zamelen voor zo’n nieuw apparaat. De kosten hiervoor zijn 21.000 euro. Honderden donateurs hebben geld ingezameld voor het goede doel. Een lokale basisschool heeft met een sponsorloop ruim 5.000 euro bij elkaar weten te rennen. Nu moet het laatste gedeelte van de som nog bij elkaar geraapt worden via een donatiewebsite.
Meer ziekenhuizen reizen naar onderontwikkelde landen
Het is in veel ziekenhuizen gebruikelijk om met enige regelmaat naar een onderontwikkeld land te reizen om daar de lokale bevolking te helpen met medische behandelingen. De omstandigheden in de ziekenhuizen zijn vaak primitief en niet voldoende voor een breed scala aan behandelingen en operaties. Het delen van kennis, en in dit geval de aanschaf van nieuwe apparatuur, kan ter plekke vele levens verbeteren en zelfs redden.
Door: Nationale Zorggids