Zeker vijftig artsen van universitair medische centra gaan in het geheim financiële contracten aan met fabrikanten van medische hulpmiddelen. Er bestaat een transparantieregister voor het vastleggen van vergoedingen die artsen voor dergelijke consultancycontracten krijgen, maar daar wordt niet of nauwelijks gebruik van gemaakt. Soms krijgen medisch specialisten jaarlijks tienduizenden euro’s van fabrikanten van onder meer pacemakers, bekkenbodemmatjes, protheses of andere medische hulpmiddelen, maar deze betalingen zijn niet terug te vinden in dat register. Dit meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek van Follow The Money.
De zorgverleners krijgen geld in ruil voor het geven van lezingen of trainingen of voor advieswerk. Vaak geschiedt dit onder de noemer consultancy. Vorig jaar ontvingen artsen hier – voor zover bekend – 12,4 miljoen euro voor. En dan was er nog de sponsoring van de farmaceuten voor 59,1 miljoen euro.
Gedragscode
Follow The Money kon via een Wob-verzoek vijftig contracten in handen krijgen, waarvan slechts één geregistreerd stond in het transparantieregister. Artsen zijn niet verplicht om betalingen te registeren, maar er zijn de afgelopen paar jaar wel afspraken hierover gemaakt. Zo bestaat er tegenwoordig een gedragscode die is opgesteld door fabrikanten die ervoor moet zorgen dat zij transparant zijn over de financiële afspraken die ze maken met artsen en ziekenhuizen. En het is de taak van ziekenhuizen om te melden dat hun artsen vergoedingen krijgen voor hun 'consultancy-werkzaamheden'.
Afspraken verplicht melden
Het probleem is echter dat de gedragscode tot nog toe weinig bekendheid heeft vergaard. Geen van de drie partijen lijkt zich eraan te houden, waardoor financiële banden niet worden gemeld. Als het aan PvdA’er Lilianne Ploumen ligt, komt er een wetswijziging dat artsen, ziekenhuizen en fabrikanten verplicht stelt om een melding te maken van financiële afspraken.
Door: Redactie Nationale Zorggids