Minister Bruno Bruins van Medisch Zorg is samen met minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken bezig met een wetsvoorstel dat voorkomt dat bestuurders in de zorg meer verdienen dan is toegestaan. Nu is het vaak nog zo dat zorginstellingen een stichting oprichten voor de verplichte vergunning om zorg te verlenen en een besloten vennootschap (bv) waaraan ze de zorg zogenaamd uitbesteden. Op deze manier kunnen zorgbestuurders het verbod op winstuitkering en de Wet normering topinkomens (WNT) omzeilen. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Als het aan Ollongren en Bruins ligt gaat de Wet normering topinkomens alsnog op de schop, ondanks eerdere terughoudendheid vanuit de Raad van State en de Kamer. Door de wet aan te passen zouden alle bedrijven die gelieerd zijn aan een zorginstelling en zorg verlenen hieronder vallen. De WNT pakt nu alleen bedrijven die een ministeriële vergunning hebben, maar niet de bedrijven die daadwerkelijk de zorg verlenen. Zorginstellingen zorgen er dus voor dat hun bestuurders niet bij de vergunninghouder op loonlijst staan.
Ook willen de ministers dat de WNT dat ook gebruikt wordt voor moedermaatschappijen en niet alleen de dochterondernemingen waar de vergunning vaak op staat. Hoewel de Raad van State eerder al tegen de plannen was, willen Ollongren en Bruins het toch nog een keer proberen. Immers, geld in en voor de zorg is een publiekelijke aangelegenheid. Een bezwaar van de Raad van State was dat de wet ook zou gaan gelden voor private bedrijven, maar daar trekken de ministers zich nu niets van aan omdat het van groot belang is dat bestuurders te hoge salarissen krijgen. Het is de bedoeling om een nieuw wetsvoorstel voor eind 2018 te presenteren, maar vanavond is er in de Tweede Kamer al een debat over de huidige gang van zaken omtrent de inkomens van zorgbestuurders.
Door: Redactie Nationale Zorggids