Op dit moment staan er 25.000 zorgvacatures open en naar verwachting loopt dit aantal de komende jaren alleen maar op. Over enkele jaren is er naar verwachting een personeelstekort van 125.000. Zorginstellingen weten niet meer hoe ze vacatures moeten vervullen en zoeken naar nieuwe manieren. Zo richt ziekenhuis ZorgSaam de wervingscampagne op Vlaamse verpleegkundigen en zoekt de Valkenhof in Valkenswaard nu specifiek naar mannen. Dat meldt NOS.
Zeeuws-Vlaanderen kampt net als de rest van Nederland met een personeelstekort in de zorg, maar in de provincie Zeeland wordt het de komende jaren alleen maar moeilijker. Zeeuws-Vlaanderen vergrijst namelijk met grote snelheid en er zijn niet genoeg mensen werkzaam in de ouderenzorg. Daarom ziekenhuis ZorgSaam in gesprek met Vlaamse onderwijsinstellingen om daar verpleegkundigen en verzorgenden te weren.
“Dat heeft alles te maken met de bijzondere omstandigheden hier aan de grens van Nederland. Dubbele vergrijzing, Hollanders willen hier niet komen. Dus moeten we Vlamingen proberen aan te trekken”, legt bestuurder Rene Smit van ZorgSaam uit. De Vlamingen zijn er niet bepaald blij mee, zegt Lon Holtzer. Zij is zorgambassadeur in Vlaanderen en moet het personeelstekort daar zien op te lossen. Want ook in Vlaanderen zijn er niet genoeg verpleegkundigen en verzorgenden om de vacatures te vervullen. Holtzer noemt het dan ook ongemakkelijk dat Nederland Belgische professionals wil werven.
Een zorginstelling in Valkenswaard richten ze zich niet meer op vrouwelijke verpleegkundigen en verzorgenden, maar op mannen. De Valkenhof heeft momenteel achttien vacatures die vervuld moeten worden, maar heeft tot nu toe weinig geluk gehad met de vrouwelijke sollicitanten. Alle zorginstellingen vissen in dezelfde vijver, zegt de instelling. De Valkenhof heeft een interne opleiding ontwikkeld waarmee mannen direct aan de slag kunnen.
Door: Redactie Nationale Zorggids