Gisteren stond de bestuurder van zorginstelling Vivence voor de rechter. Hij en vijf andere verdachten zouden 1,9 miljoen euro, dat voor de zorg bedoeld was, in eigen zak hebben gestopt. Vivence is in februari failliet verklaard en de curator die de zaak behandeld wil dat de verdachten 2,1 miljoen euro terugbetalen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
De Rotterdamse bestuurder zou op kosten van de instelling voor licht verstandelijk beperkten een villa hebben gehuurd en diverse dure meubels, sieraden en horloges hebben gekocht. De man en medeverdachten werden in de zomer van 2016 al opgepakt, maar zes van de verdachten zitten nu al niet meer vast.
Vivence leverde sinds de aanstelling van bestuurder Darryl N. valse jaarstukken. Twee van zijn vrienden kregen credit cards om te gebruiken naar wens. In een verklaring in de rechtbank liet de boekhouder weten dat de bestuurder dacht dat hij het zorggeld zomaar kon pakken. Dit beaamde N. “Ik was oprichter en naamgever.” Andere verdachten zijn de vriendin van de hoofdverdachte en de accountant van de organisatie. Laatstgenoemde beweert niet op de hoogte te zijn geweest van de fraude.
Begin november 2016 gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg Stichting Vivence alweer een aanwijzing. Het ging specifiek om een locatie in Almere. Ook in 2015 kwam de zorginstelling in de problemen en werd het zelfs onder verscherpt toezicht gesteld. Dit leidde tot veel onrust bij de cliënten en medewerkers. Het ziekteverzuim was hoog en een aantal medewerkers waren ontslagen of vertrokken zelf. De overgebleven medewerkers werden overbelast.
Door: Redactie Nationale Zorggids