De inkomens van medisch specialisten die meer verdienen dan in de Wet Normering Topinkomens (WNT) is afgesproken, hoeven voortaan niet meer in de jaarrekening van ziekenhuizen genoemd te worden. Door nieuwe afspraken tussen de Federatie Medisch Specialisten en demissionair minister Schippers van Volksgezondheid is die transparantie weer verleden tijd en is nergens te traceren hoe veel loon een specialist ontvangen heeft. Gevreesd wordt dat dit het gebruik van zorggeld negatief beïnvloedt. Dit meldt Dagblad van het Noorden.
Door een tekort aan medisch specialisten in ziekenhuizen en universitair medische centra ontvangen de specialisten een steeds hoger salaris. Dagblad van het Noorden onderzocht de topinkomens in ziekenhuizen in Drenthe en Groningen en constateerde uitschieters van salarissen van 350.000 euro of hoger. In totaal gaat het om zo’n 5.000 specialisten in Nederland die boven de WNT-norm verdienen, in Noord-Nederland ligt dat aantal op 500 artsen. De norm ligt op het ministerssalaris van 179.000 euro per jaar.
De afgelopen paar jaren waren ziekenhuizen verplicht om deze inkomens te vermelden op de jaarrekening. Nieuwe afspraken tussen de federatie en Schippers maken dat weer ongedaan. Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA heeft vragen gesteld over deze gang van zaken. “Wat ons betreft zijn zulke idiote salarissen van vele tonnen, betaald met gemeenschapsgeld, verleden tijd.” Nu de topinkomens van medisch specialisten niet meer onder de WNT valt, hoeft er ook niets meer vermeld te worden. “Dan is er helemaal geen druk meer om tot normalisering van de salarissen over te gaan”, zegt het Kamerlid.
De inkomens van zorgbestuurders moeten overigens wel openbaar blijven. Zij vallen nog altijd onder de Wet Normering Topinkomens en hun inkomen blijft terug te vinden in de jaarrekeningen van de ziekenhuizen en universitair medische centra. In 2016 verdiende de topbestuurder van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een slordige 311.000 euro, en de bestuurder van het Ommelander Ziekenhuis Groningen ontving 200.000 euro aan salaris.
Door: Redactie Nationale Zorggids