Patiëntenfederatie Nederland is het met de Tweede Kamer eens dat berispingen en geldboetes van artsen die de tuchtrechter oplegt, openbaar moeten blijven. Hiermee reageren ze op een pleidooi van artsenfederatie KNMG eerder deze week waarin zij vragen dergelijke straffen niet meer openbaar te maken. Dat melden de Patiëntenfederatie, RTL Nieuws en de Telegraaf.
Sinds de wet omtrent het BIG-register in 2012 is gewijzigd, worden de straffen van zorgverleners openbaar gemaakt. Artsenfederatie KNMG denkt dat dit niet bijdraagt aan de manier van werken in de zorg.
“Artsen maken soms fouten en daar moeten zij van kunnen leren, maar een publieke schandpaal leidt eerder tot een defensieve houding van artsen, wat de zorg niet beter maakt”, zegt de artsenfederatie. Een ruime Kamermeerderheid is echter voor het behoud van de huidige wet. De D66 heeft laten weten te twijfelen aan de manier waarop berispingen en boetes bekend worden gemaakt.
Patiëntenfederatie Nederland is voor een open en transparante gezondheidszorg, waar informatie beschikbaar is voor iedereen. “Daar hoort ook informatie bij over wat er misgaat. Natuurlijk is dat voor een arts vervelend en soms ook schadelijk. Maar in de meeste gevallen is er ook schade voor de patiënt die de klacht heeft ingediend bij de tuchtrechter”, aldus Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. Zij vindt het bovendien belangrijk dat een arts zelf ook open kan zijn over zijn benarde positie. Dit draagt namelijk bij aan het vertrouwen in zijn functie.
Door: Redactie Nationale Zorggids