Kuipers offerde kabinetsfunctie op voor mogelijke baan in Singapore
Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.
Kuipers gaf bij de talkshow Op1 en in NRC toelichting over zijn plotselinge vertrek. Hij had tegen niemand gezegd om welke baan of functie het ging, ook niet tegen de premier en zijn eigen D66-partijleider Rob Jetten. Het leidde tot forse kritiek op het Binnenhof, ook omdat enkele weken later de zorgbegroting in de Tweede Kamer werd behandeld. De minister voor Medische Zorg Conny Helder moest hem vervangen.
Kuipers baalt van de ophef
Kuipers vindt de ophef jammer maar wijst erop dat hij zich al veertig jaar heeft ingezet voor de zorg en als minister ook voor de publieke zaak. Als vakminister zoals hij zelf is de kans ook groter dat er aanbiedingen uit de sector komen, zegt hij. Andere ministers die in de politiek zijn opgeklommen, gaan eerder door naar een andere bestuurlijke functie.
Het liefst wilde hij door als minister, maar door de teleurstellende uitslag voor D66 bij de verkiezingen in november, zat dat er niet meer in. Naar eigen zeggen had Kuipers al in de maanden ervoor – sinds het kabinet in de zomer was gevallen – meerdere aanbiedingen gehad voor functies. Maar die had hij afgewimpeld.
Een lang proces
Pas toen Singapore eind vorig jaar weer op de lijn kwam en mogelijk met iemand anders door wilde, besloot hij de afweging te maken om te solliciteren. Het proces duurde lang omdat er meerdere instanties zijn betrokken bij de benoeming.
Kuipers benadrukt dat hij in zijn nieuwe functie indirect ook van waarde is voor de zorg in Nederland, omdat de universiteit Nanyang Technological University bekendstaat om innovatie en verbeteringen in de zorg.
Door: ANP