Morgen, donderdag, 8 juni, dient de rechtszaak bij de rechtbank Zwolle tussen de FNV en Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). De FNV wil via de rechter een transitievergoeding voor de ontslagen medewerkers van de zorggroep afdwingen. Dat meldt de vakbond.
De zorginstelling kondigde begin 2016 aan te stoppen met het bieden van hulp in de huishouding. Het argument voor ZONL waren de (te) lage tarieven van de gemeenten. Voor ruim tweehonderd medewerkers werd ontslag aangevraagd door de Zorggroep. “Werknemers zijn lang in onzekerheid geweest gedurende 2016 en na hun ontslag”, aldus Riek van Kampen, bestuurder FNV: ”De FNV is namens 99 leden een procedure gestart om ZONL te dwingen de transitievergoeding te betalen voor de getroffen medewerkers.”
Over het geschil zegt Van Kampen: “Per 1 juli 2016 geldt dat werkgevers die hun werknemers ontslaan, de transitievergoeding moeten betalen.” ZONL beweert dat er sprake is van overgang onderneming, omdat de nieuwe zorgaanbieder na 1 januari 2017 het personeel in dienst nam. FNV is van mening dat de ex-werknemers van ZONL vrijwillig in dienst zijn getreden bij een nieuwe werkgever en dat er voor de werknemers recht op transitievergoeding is ontstaan, omdat er sprake was van opzegging door ZONL. De bedragen voor de ex-werknemers van ZONL variëren van enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s.
ZONL is de grootste aanbieder van zorg in de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland. Begin 2016 gaf ZONL aan te stoppen met de huishoudelijke verzorging. Tarieven waren volgens ZONL onvoldoende om de huishoudelijke verzorging rendabel te houden. De gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijk schreven per 1 januari 2017 een nieuwe aanbesteding uit. ZONL deed niet mee in de nieuwe aanbesteding en vroeg ontslag aan voor haar werknemers.
Door: Redactie Nationale Zorggids