De voormalig directeur van spermabank Medisch Centrum Bijdorp wordt aansprakelijk gesteld voor onzorgvuldig handelen. Jan Karbaat schond onder meer het recht op afstammingsinformatie van kinderen. Stichting Donorkind en Defence for Children starten samen met donorkinderen en ouders een procedure tegen de man, waarmee ze hem aanspreken op de onrust en onzekerheid die hij heeft veroorzaakt. De families wensen ook meer te weten over de geruchten dat hij zelf donor is geweest. Dat meldt Defence for Children.
Medisch Centrum Bijdorp moest in 2009 zijn deuren sluiten op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De voornaamste reden hiervoor was onzorgvuldige administratie. Vorig jaar echter bleek er meer mis te zijn. Zo zouden donorgegevens niet juist geregistreerd staan. Donorkinderen hebben sinds 2004 het recht om te weten wie zijn ouders zijn. Echter kan er in het geval van Karbaat niet vanuit worden gegaan dat de afstammingsinformatie betrouwbaar is.
Families met kinderen die zijn ontstaan met behulp van de kliniek maken zich ook zorgen over de screening van donoren die onzorgvuldig zou zijn geweest. En zijn ze er niet zeker van dat de kliniek zich hield aan het maximaal afgesproken aantal van zes donorkinderen per donor. Sommige donorkinderen blijken bovendien geen volle broer of zus te zijn ondanks dat de kliniek beloofde dezelfde donor te gebruiken.
Minister Schippers van Volksgezondheid biedt alle kinderen die via donoren van Medisch Centrum Bijdorp ter wereld zijn gekomen een bijdrage. Hiermee kunnen ze zich inschrijven bij de FIOM Databank en alsnog hun afstammingsinformatie krijgen. Defence for Children benadrukt dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor het waarborgen van het VN-Kinderrechtenverdrag en dus het recht op afstammingsinformatie.
“Het is ontoelaatbaar dat in Nederland zo met mensenlevens wordt omgegaan. Als donorkind is er al veel onbegrip over je familiesituatie”, zegt Ties van der meer, voorzitter van Stichting Donorkind.
Door: Redactie Nationale Zorggids