In de Participatiekliniek, een initiatief van V&VN, kunnen medewerkers in de ouderenzorg in de huid kruipen van hun oudere cliënten. Op de trainingslocatie in een leegstaande zorginstelling in Brabant wordt zorgpersoneel op diverse manier ‘fysiek beperkt’ gemaakt. Dat meldt NOS.
Personeel komt in een rolstoel te zitten en krijgt oorkappen en/of een bril op. Ook kunnen verzorgenden en verpleegkundigen in een geriatrisch trainingspak, waarin het gevoel van zwakke botten wordt nagebootst. Mentale beperkingen nabootsen is lastiger, zegt projectleider Stef Verhoeven. Maar de Participatiekliniek biedt deze mogelijkheid wel. Mensen worden in een speciale kamer gezet en krijgen daar slechts delen van gesprekken uit het verleden te horen. Zo hoopt de kliniek het gevoel van beginnende dementie over te kunnen brengen.
Dinsdag is de eerste groep aan de training begonnen en sliep daarbij ook op locatie. 24 uur lang waren de rollen omgedraaid. Medewerkers van zorginstellingen werden cliënten en een acteur nam hun rol als verzorgende of verpleegkundige over. ‘s Nachts sliepen sommige deelnemers op een anti-decubitus matras, een matras tegen doorligplekken. Iedere nacht maakt het ‘personeel’ een controle, waar mensen wakker van worden. “Het scheelt al als je ‘s avonds aankondigt dat je ‘s nachts langskomt”, aldus Verhoeven.
V&VN hoopt dat medewerkers van zorginstellingen door de training het werk iets anders aanpakken. Het ervaren van afhankelijkheid, een verzwakt lichaam en mentale achteruitgang, dragen hieraan bij. Verhoeven hoopt dat de zorg verbetert door kleine dingen te veranderen, waardoor ouderen het gevoel krijgen begrepen te worden.
Door: Redactie Nationale Zorggids