Logo_hiv-aids

Één van de daders uit de Groninger hiv-zaak is na het uitzitten van zijn straf wederom in de zorg gaan werken. Peter M. werd samen met een andere man veroordeeld in de Groninger hiv-zaak, waarbij de daders mannen tijdens seksfeesten injecteerden met hiv-besmet bloed. De man is na zijn celstraf door omscholing als wijkverpleegkundige aan het werk gegaan bij twee werkgevers. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het Regionaal Tuchtcollege in Amsterdam wil dat Peter M. zijn werk als wijkverpleegkundige neerlegt omdat hij zijn beroep heeft onteerd en geschaad. Het gerechtshof in Leeuwarden sprak tijdens de rechtszaak in 2010 al van 'een immense minachting van het welzijn van anderen' en een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door Peter M. De man is van mening dat zijn veroordeling in de zaak niets met zijn professionele houding te maken heeft, en dat de besmettingen plaatsvonden in de privésfeer. Hij was voor zijn rol in de hiv-zaak al werkzaam in de zorg.

De man kwam in 2012 vervroegd vrij, waarna hij na omscholing een functie in de zorg vond. Zijn twee werkgevers hebben hem niet gevraagd naar een Verklaring Omtrent het Gedrag en tijdens sollicitatiegesprekken heeft Peter M. niets over zijn strafrechtelijke verleden gemeld. Hierdoor was het voor hem mogelijk om opnieuw een baan in de zorg te krijgen, ditmaal als wijkverpleegkundige.

Peter M. en zijn toenmalige partner Hans J. zijn beide veroordeeld voor het injecteren van hiv-besmet bloed in mannelijke gasten tijdens seksfeesten. Hierdoor raakten uiteindelijk vier mannen besmet met het hiv-virus, dat kan leiden tot aids. Peter M. werd gezien als initiatiefnemer in de zaak, waarbij beide mannen van plan waren om een groep met hiv-besmette mannen te creëren met wie zij onbeschermde seks konden hebben.

© Nationale Zorggids