Vorige week bleek uit de zorgenquête van het Algemeen Dagblad dat mensen kritisch zijn op de veranderingen binnen de thuiszorg en jeugdzorg. Uit diezelfde enquête blijkt nu dat 60 procent van de zorgmedewerkers te weinig tijd heeft voor de cliënt. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Personeel in de zorg werkt onder hoge druk. Veel van de medewerkers in de ouderenzorg of gehandicaptenzorg moeten aan het einde van een werkdag concluderen dat ze hun cliënten niet genoeg aandacht hebben kunnen geven. Uit landelijke cijfers van de AD Zorgenquête blijkt dat 96 procent van de zorgmedewerkers zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in de zorg, deze zorgen gaan met name over de kwaliteit van de zorg. Zorgverleners hebben een baan gekozen om mensen te kunnen helpen, maar door te hoge werkdruk lukt het niet meer op de manier waarop zij dat willen.
Abvakabo FNV herkent de knelpunten. De werkdruk is bij cao-besprekingen met werkgevers standaard één van de belangrijkste punten. De vakbond maakt zich voornamelijk zorgen over de gehandicaptenzorg. “Daar komt de klap nu aan. Het budget krimpt en werknemers hebben hele ongunstige contracten met veel gebroken diensten. Terwijl de doelgroep behoefte heeft aan regelmaat. Is die er niet, dan krijg je meer agressie”, zegt voorzitter van Abvakbo FNV Corrie Brenk. De organisatie pleit voor vaste gezichten en een bezettingsnorm.
©Nationale Zorggids