De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) staat positief tegenover het idee om een onafhankelijk kennisinstituut beroepsziekten te laten beoordelen. Vaak worden beroepsziekten niet (h)erkend en het is lastig te beoordelen of het werk de belangrijkste oorzaak van de ziekte is. Een kennisinstituut kan dit snel vaststellen en voorkomt jarenlange juridische processen tegen werkgevers. Dit meldt Medisch Contact.
“Voor de bedrijfsarts is het diagnosticeren, behandelen en de preventie van beroepsziekten en beroepsgebonden aandoeningen een professionele taak en maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt Jurriaan Penders, voorzitter van de NVAB. Maar een arts kijkt niet naar de aansprakelijkheid. Wanneer een onafhankelijk instituut met de juiste expertise wordt aangesteld om aansprakelijkheidsclaims te behandelen en aan te tonen of er een oorzakelijk verband is, wordt een beslissing sneller gemaakt.
Het wetsvoorstel voor de nieuwe Arbowet dat voor de kerst nog naar de Tweede Kamer gaat, geeft iedereen toegang tot een bedrijfsarts. Hierbij mogen artsen ook op de werkplek komen. Het probleem is dat er niet genoeg bedrijfsartsen zijn. Minister Asscher liet vorige week in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij de opleidingen voor bedrijfsartsen niet wil financieren. Penders vindt het jammer dat de overheid hierin geen ondersteuning biedt: “Maar ze zou ten minste de veldpartijen moeten dwingen om deze zaken beter te regelen en bijvoorbeeld een fonds te starten. Zelf komen werkgevers en werknemers hier absoluut niet uit.”
Minister Asscher heeft consultancybureau PricewaterhouseCoopers de opdracht gegeven om te onderzoeken of een onafhankelijk instituut voor beroepsziekten een oplossing kan bieden tegen jarenlange procedures. Met de uitkomsten hiervan gaat de minister in gesprek met de werkgevers en werknemers.
©Nationale Zorggids