(Novum) - Het Nederlandse steunpunt voor vrouwen met siliconen borstimplantaten roept vrouwen met ondeugdelijke PIP-implantaten op zich te melden om een gezamenlijke schadeclaim neer te leggen bij een Duits bedrijf. Het steunpunt doet de oproep na een uitspraak van een rechtbank in het Franse Toulon.
De rechtbank bepaalde donderdag dat het Duitse bedrijf TÜV Rheinland een schadevergoeding van in totaal vijftig miljoen euro moet betalen aan onder anderen zestienhonderd vrouwen bij wie ondeugdelijke borstimplantaten van de fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) zijn geplaatst. TÜV Rheinland richt zich op kwaliteitscontroles. Het bedrijf schoot volgens de rechter echter tekort bij het controleren en testen van de siliconenimplantaten.
Enige tijd geleden ontstond grote ophef rond borstimplantaten van de inmiddels failliete fabrikant Poly Implant Prothèse, omdat ze sneller zouden lekken. Vrouwen zouden daar gezondheidsproblemen aan over hebben gehouden.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie adviseerden vrouwen met PIP-implantaten in januari vorig jaar de protheses te laten verwijderen vanwege de verhoogde kans op scheuren en lekken. Destijds droegen duizend tot veertienhonderd vrouwen in Nederland de implantaten.
Twee weken geleden meldde de IGZ echter op basis van een onderzoek dat was uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie dat PIP-implantaten geen verhoogd risico vormen voor de gezondheid. Wel is er een grotere kans op scheuren en lekken bij PIP-implantaten.
Het steunpunt is blij met de uitspraak en ziet het vonnis als een erkenning dat er wel degelijk iets mis is, maar tekent wel aan dat er nog in hoger beroep kan worden gegaan. Vrouwen die dat willen kunnen zich melden bij het meldpunt van de stichting. "Hopelijk kunnen we dan te zijner tijd door middel van een gezamenlijke claim bij TÜV Rheinland genoegdoening voor deze vrouwen krijgen", aldus de beheerder van het meldpunt.