Vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, kunnen voortaan kiezen voor een alternatief op de siliconen protheses. Stichting BreiBoezem voorziet Nederlandse vrouwen van op maat gemaakte protheses van katoen, die door vrijwilligers zijn gebreid. Borstkankerpatiënten hebben nu meer keuze in materiaal en draagcomfort dan voorheen. Dit meldt RTL Nieuws.
De stichting heeft als doel zoveel mogelijk borstkankerpatiënten te voorzien van gebreide protheses. Oprichtster Wendie Verweij: “Het klinkt misschien vreemd, maar de BreiBoezem voelt heel zacht en natuurlijk”. De protheses worden gemaakt van 100 procent katoen en is daarom heel zacht voor de huid. Volgens Verweij zijn de gebreide protheses ook heel fijn voor vrouwen die net een borstamputatie hebben ondergaan. De huid en littekens zijn dan nog heel gevoelig en daarom is een katoenen alternatief vaak prettiger in gebruik.
Siliconen protheses worden al lange tijd gebruikt, maar gebruikers klagen er regelmatig over. Ze voelen onnatuurlijk aan, er is kans op huidirritatie en ze zijn soms zo zwaar dat vrouwen last van hun nek en rug krijgen. De lichte protheses van BreiBoezem zijn geschikt voor permanent gebruik, maar kunnen ook gebruikt worden om de tijd te overbruggen totdat een borstreconstructie mogelijk is. Borstkankerpatiënten moeten daarvoor gemiddeld langer dan een jaar wachten.
De gebreide protheses zijn bedacht door een jonge Amerikaanse vrouw en zijn vervolgens overgewaaid naar Australië. Inmiddels zijn ze in Nederland via Wendie Verweij onder de aandacht gebracht. Verweij heeft een aantal vrijwilligers die de protheses breien en het afgelopen jaar heeft ze al vijfhonderd vrouwen blij kunnen maken met een katoenen boezem. Iedere vrouw die een borstamputatie heeft ondergaan kan zich aanmelden voor een gratis setje. Stichting BreiBoezem is afhankelijk van donaties, maar hoopt zo lang mogelijk gebreide protheses te kunnen blijven verstrekken aan vrouwen.
© Nationale Zorggids