Medisch specialisten zullen niet onder de regeling van de Wet normering topinkomens (WNT) vallen. Voor bestuurders van ziekenhuizen gaat de normering wel gelden. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid (VWS) afgesproken met alle ziekenhuisorganisaties. Dit meldt Zorgvisie.
NZG
Geen normering topinkomens medisch specialisten
-Eerder stelde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dat de normering van topinkomens zou gelden voor alle medewerkers in de publieke en semipublieke sector. In het nieuwe zorgakkoord dat dinsdag bekend werd, maakt minister Schippers een uitzondering voor de topinkomens van medisch specialisten. Voor bestuurders wordt gekeken naar de effecten van de regeling op de continuïteit van de bedrijfsvoering en het bestuur van de instellingen.
De Orde van Medisch Specialisten is blij met de beslissing van minister Schippers. “Het is in lijn met het rapport van de commissie-Meurs over de inkomens van medisch specialisten van vorig jaar oktober”, zegt een woordvoerder van de Orde. “De commissie concludeerde dat iedereen in loondienst niet wenselijk is en dat artsen in dienstverband naar Europese normen gemiddeld verdienen.”
GroenLinks en SP zijn boos over de beslissing van Schippers om de normering niet toe te passen op inkomens van medisch specialisten. “Het is crisistijd en het geld dat naar de zorg gaat, is van ons allemaal, maar Schippers zorgt ervoor dat de topsalarissen van artsen kunnen blijven doorstijgen”, reageert GroenLinks-kamerlid Linda Voortman.
© Nationale Zorggids
Natuurlijk vallen specialisten er niet onder omdat ze volgens het verrichtingenprincipe werken; met vacantie gaan betekent ook dat er geen inkomen is. Ze moeten ook zorgen voor hun eigen pensioen en voor hun eigen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Dit is in tegenstelling tot de zakkenvullende bestuurders die nog zulke exorbitante bedragen meekrijgen als ze niet functioneren en moeten opstappen.