De grootste vakbond in de zorg, FNV Zorg & Welzijn, nam na het eerste overleg over het Integraal Zorgakkoord (IZA) al direct afstand en zal het akkoord dan ook niet tekenen. Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Bij de eerste schetsen zagen wij al dat dit akkoord geen enkele positieve invloed op de arbeidsmarkt heeft, waarmee je ook maar één zorgmedewerker extra kunt behouden. Het zou juist moeten gaan over de kwaliteit van de zorg, over oplossingen, maar die zien we helemaal niet terug. Nu andere grote partijen zich ook terugtrekken is er helemaal geen draagvlak meer en moet de minister met een nieuw plan komen." Dat meldt FNV.
De vakbond ziet vooral een minister die alleen maar bezig lijkt met de financiële houdbaarheid van de zorg. De Haas: "Wat heb je als zorgmedewerker aan 12 miljoen euro aan zeggenschap, terwijl wij dagelijks van zorgmedewerkers horen dat zij hun boodschappen niet meer kunnen betalen en omvallen als gevolg van de hoge werkdruk. Daar moet aan gewerkt worden."
Bezuinigd over rug werknemers en patiënten
De kwaliteit van de zorg staat al jaren onder druk, er wordt bezuinigd over de rug van werknemers en patiënten, terwijl het geld in de zakken van bestuurders en commerciële bedrijven verdwijnt. Ook hebben de zorgverzekeraars een steeds grotere vinger in de pap. Wat betreft de FNV kan het akkoord dan ook zo naar de prullenbak. De Haas: "De kaders waarbinnen gesproken kon worden stonden op voorhand alvast. Meer zelfredzaamheid van de mensen die zorg nodig hebben, minder mensen werkzaam in de zorg, geen extra geld voor salarissen of vermindering van werkdruk, meer mantelzorg en geen discussie mogelijk over terugdringen van de marktwerking."
Bezuinigen van tafel
In plaats van de bezuinigen die de minister wil doorvoeren moet er juist meer geld vrijgemaakt worden voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden. De Haas: "De salarissen in de zorg lopen gemiddeld zo’n 9 procent achter bij het bedrijfsleven en de werkdruk is immens. Dan moet je niet raar opkijken dat mensen uitvallen of de sector verlaten, terwijl we juist alle zeilen moeten bijzetten om mensen voor de sector te behouden." Een van de manieren om de werkdruk te verlagen is een vermindering van de administratieve taken.
Oplossingen
De FNV vindt bovendien dat er al voldoende adviezen en plannen liggen om de problemen in de zorg op te lossen. Oplossingen waar de werknemers in de zorg, de patiënten en cliënten wat aan hebben. Zo liggen er meerdere SER-adviezen. De Haas: "Volg die eerst op voordat je weer miljoenen aan een nieuw plan gaat besteden."
Terugdraaien marktwerking
Een van de oplossingen is het terugdraaien van de marktwerking in de zorg en dan met name de aanbestedingen. De Haas: "Door de perverse marktwerking wordt geld niet op een goede manier uitgegeven. Het kost alle partijen enorm veel tijd en geld en het heeft de zorg niet beter gemaakt, integendeel. Het geld vloeit niet terug in de zorg, zoals zou moeten, maar in de zakken van tussenpartijen."
Flexibilisering
Ook de flexibilisering moet aan banden worden gelegd. Begin september publiceerde de FNV een onderzoek naar de gevolgen van de toenemende flexibilisering in de sector. Een van de conclusies was dat de toename van het aantal flexwerkers, waaronder ook zzp’ers, negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Ook wordt zo de werkdruk op het team van vaste werknemers nog hoger. Zij draaien met name de zwaardere diensten en weekenddiensten.
Door: Nationale Zorggids