Mijlpaal: Ommetje-app gebruikt voor 150 miljoen wandelingen

Deze maand bereikte de Ommetje-app van de Hersenstichting een indrukwekkende mijlpaal: de 150 miljoenste wandeling. Sinds de lancering in 2020 zijn er ruim 1,7 miljoen downloads van de app geregistreerd en gebruikers leggen gemiddeld 2,1 kilometer per wandeling af. Deze gezamenlijke wandelingen komen neer op 315 miljoen kilometer, wat gelijkstaat aan 3.750 rondjes om de aarde. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, betrokken bij de ontwikkeling van de app, voorziet gebruikers van hersentips en informatie om hun hersenen gezond te houden. Dit meldt de Hersenstichting.

Met de Ommetje-app moedigt de Hersenstichting mensen aan om op een laagdrempelige manier te bewegen. Wandelen verbetert de doorbloeding, verlaagt stress en kan zelfs cognitieve functies stimuleren. Een dagelijkse wandeling hoeft niet veel tijd te kosten en kan eenvoudig worden opgenomen in de dagelijkse routine: even de deur uit tussen het werk door of tijdens de lunch. Deze gewoonte bevordert de hersengezondheid en geeft gebruikers meer energie.

Virtuele wandeluitdagingen met teamgenoten

De app biedt sinds kort ook de optie om samen doelen te stellen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld samen een virtuele wandelroute naar de Veluwe of Parijs afleggen. Teams van vrienden, familieleden of collega’s werken maximaal 30 dagen samen om het virtuele doel te bereiken, waarbij iedereen op zijn eigen tempo bijdraagt.

Wist je datjes van Erik Scherder

Scherder deelt in de app opvallende hersenfeitjes, zoals dat regelmatig bewegen de stemming verbetert en stress vermindert. Ook benadrukt hij dat beweging zorgt voor oxytocine-aanmaak – een hormoon dat zorgt voor ontspanning en sociaal contact stimuleert. Ander interessant feitje: het duurt 18 tot 254 dagen om van gedrag, zoals een dagelijks ommetje, een gewoonte te maken. De gemiddelde omslag tot gedragsverandering duurt 66 dagen. Het kan dus even tijd kosten voordat een wandeling standaard in je leven is gebouwd, maar als het eenmaal zo ver is zijn de hersenen daar maar al te blij mee.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky