Zware regenval maakt 25 procent van SEH’s onbereikbaar

Zeventien van de 77 Nederlandse ziekenhuizen met een afdeling spoedeisende hulp (SEH), worden onbereikbaar als er hevige regen valt. Na een zware wolkbreuk zijn zes ziekenhuizen onbereikbaar voor ambulances: Gelre Ziekenhuizen, Slingeland Ziekenhuis, Sint Jans Gasthuis, Nij Smellinghe, Medisch Spectrum Twente en Zuyderland MC met locaties in Sittard-Geleen en Heerlen. Dit meldt NU.nl die hier samen met Investico, de Gelderlander, de Stentor en de Groene Amsterdammer onderzoek naar deed. 

Binnen het onderzoek met een speciaal rekenmodel is gekeken naar een regenbui die eens in de 100 jaar voorkomt in elke plek in Nederland: een twee uur durende bui waarin 70 milliliter regen valt. Maar door klimaatverandering is de verwachting dat dit soort heftige regenbuien vaker zullen voorkomen. Een bui die eens in de honderd jaar valt, klinkt als een klein risico, erkent wateroverlastexpert Dorien Lugt, “maar zo’n bui valt veel vaker érgens in Nederland.” Minstens een paar keer per jaar, verzekert ze.

SEH Slingeland al tweemaal dicht

De afgelopen paar jaar hebben flink wat ziekenhuizen te maken gehad met wateroverlast door regen. Dit jaar sloot de SEH van het Slingeland Ziekenhuis al tweemaal de deuren om deze reden. Maar in de toekomst kunnen nog meer ziekenhuizen hiermee te maken krijgen. Zeven ziekenhuizen zijn dan onbereikbaar voor ambulances en de wegen richting twee andere ziekenhuizen zullen onbegaanbaar zijn door 20 tot 30 centimeter water op de toegangswegen. Auto’s van patiënten of personeel kunnen hierdoor in de problemen komen.

Spoedpost onbereikbaar

Voor acht ziekenhuizen geldt dat enkel de spoedpost niet bereikbaar zal zijn bij hevige regenval dat vooral op het terrein voor overlast zal zorgen: Elkerliek, St. Antonius Nieuwegein, Rijnstate, Diakonessenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, LUMC, Amsterdam UMC locatie AMC en het OLVG. Andere ingangen van deze hospitalen zullen bij hevige regen wel bereikbaar blijven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky