Het Diabetes Fonds maakt schokkende resultaten bekend: van de 278.000 Nederlanders die de Diabetes Risicotest hebben ingevuld, blijkt maar liefst 33 procent een hoog risico op diabetes type 2 te hebben. Dit betekent dat meer dan 90.000 mensen gevaar lopen de ziekte te ontwikkelen of het al hebben zonder het te weten, meldt het Diabetes Fonds.
Volgens Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds, zijn de aantallen zorgwekkend “Dat we alleen al in de afgelopen vijf maanden meer dan 90.000 mensen in beeld hebben gebracht met een hoog risico op diabetes type 2 is zorgwekkend. En ik ben bang dat het slechts het topje van de ijsberg is.” Halbertsma roept iedereen op om de Diabetes Risicotest te doen om verdere schade te voorkomen. Dit is essentieel, omdat 1,1 miljoen Nederlanders al aan diabetes type 2 lijden en nog eens 1,4 miljoen prediabetes hebben.
Onomkeerbare gezondheidsschade
De ernst van diabetes type 2 wordt vaak onderschat. Mensen kunnen jaren rondlopen met verhoogde bloedsuikerwaarden voordat ze de diagnose krijgen, waardoor al veel schade kan zijn aangericht. Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie, benadrukt dat vroege opsporing cruciaal is. Diabetes kan leiden tot ernstige complicaties zoals hart- en nierproblemen, of zelfs amputaties door vaatschade. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat je verdere schade kunt voorkomen, aldus de hoogleraar.
Leefstijl heeft grote invloed
Leefstijl speelt een grote rol bij het ontwikkelen van diabetes type 2. Ongezond eten, weinig bewegen en overgewicht zijn belangrijke risicofactoren. Maar ook erfelijkheid en stress kunnen bijdragen aan het risico. Huisarts Iris de Vries benadrukt dat veel mensen zich niet bewust zijn van het risico, omdat ze vaak geen duidelijke klachten hebben. Veel van haar patiënten zijn hierdoor verbaast dat ze plotseling de diagnose diabetes type 2 mee naar huis moeten nemen. Gelukkig is het tij te keren of kan erger voorkomen worden door er op tijd bij te zijn en je leefstijl te veranderen.
Doe de Diabetes Risicotest
Wil je weten of je risico loopt? Via de Diabetes Risicotest op de website van het Diabetes Fonds kun je eenvoudig checken of jij in de gevarenzone zit. De test biedt ook tips om je risico te verkleinen en, indien nodig, een bezoek aan de huisarts.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky