Vanwege een aanhoudend tekort aan SEH-artsen in het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda, werkten zeven spoedartsen van het UMCG nu ook daar. Zij helpen de bezetting op de spoedpost op peil te houden. Het tekort aan SEH-artsen is een landelijk probleem, maar volgens vakgroepvoorzitter Else van den Berg is de situatie in Scheemda wel erg nijpend. Dit meldt RTV Noord.
De afdeling SEH van het OZG heeft vijf voltijdsartsen nodig, maar jarenlang kon het ziekenhuis er slechts één aantrekken en behouden. Deze arts is in januari vertrokken, waardoor de situatie nog nijpender werd. De zorg werd opgevangen doordat bijvoorbeeld intensivisten en een internist acute geneeskunde er diensten draaien. Twee spoedartsen die de boel nu opvangen verdelen hun tijd tussen twee ziekenhuizen en de overige vijf artsen uit het UMCG draaien minimaal een keer per week een dienst in Scheemda. Gelukkig kan het universitaire ziekenhuis personeel missen, omdat daar geen tekorten aan SEH-artsen zijn.
SEH in Groningen verleent vaak kritischere zorg
Artsen merken een duidelijk verschil tussen patiënten in het Ommelander Ziekenhuis en het UMCG. Zo is de zorg in het UMCG hoogcomplexe en vaak kritischer: mensen zijn in coma, moeten gereanimeerd worden of zijn betrokken geweest bij een ernstig ongeval. De SEH in Scheemda wordt vaak ook voor kleinere spoedzaken gebruikt, bijvoorbeeld omdat iemand onverklaarbare tintelingen in het been heeft. Het UMG is ook veel groter dan het OZG, waardoor iedereen daar een naamsticker draagt. “Terwijl hier, dit is mijn team, ik ken iedereen, ik weet precies wat ik aan wie heb. Dus dat zijn denk ik de grote verschillen”, legt spoedarts Eline Deuring uit.
Ondertussen is het OZG druk bezig met het vinden van drie voltijdsartsen voor op de SEH. Vooral voor de nachten is het belangrijk dat de spoedpost bemand is.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky