Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis en Zilveren Kruis hebben hun samenwerking opnieuw verlengd met een baanbrekend waardegedreven zorgcontract, ook wel versie 3.0 genoemd. Deze meerjarige overeenkomst (2025-2027) is erop gericht om de zorg efficiënter en toegankelijker te maken, door niet langer per behandeling, maar op basis van ‘waarde’ te bekostigen. Dit moet bijdragen aan betere zorg voor de inwoners van Rotterdam Rijnmond, meldt het Maasstad Ziekenhuis.

De zorgsector staat voor enorme uitdagingen, zoals vergrijzing en een toenemende zorgvraag. Tegelijkertijd is het steeds moeilijker om voldoende personeel te vinden. Om deze problemen het hoofd te bieden, gaan het Maasstad Ziekenhuis en Zilveren Kruis werken met een model dat zich richt op kwaliteit en effectiviteit van zorg, in plaats van op het aantal behandelingen. Hiermee willen beide partijen ervoor zorgen dat de zorg in de regio op lange termijn kwalitatief hoogwaardig en toegankelijk blijft.

Concrete doelen voor betere zorg

Het contract is gebaseerd op zes belangrijke doelen, waaronder toegankelijkheid, duurzaamheid en het leveren van doelmatige zorg. Deze doelen sluiten aan op het Integraal Zorgakkoord (IZA) en moeten ervoor zorgen dat zorginstellingen waarde leveren die direct bijdraagt aan het welzijn van de patiënt. Maasstad Ziekenhuis en Zilveren Kruis ontwikkelen een meetsysteem om de prestaties binnen deze doelen te evalueren.

Positieve impact op patiëntenzorg

Een belangrijk voordeel van dit nieuwe contract is dat de focus op waarde ervoor zorgt dat er meer ruimte komt voor innovatie en het verbeteren van zorgprocessen, laat bestuurder Sander Dekker van het Maasstad Ziekenhuis weten. Hierdoor kunnen patiënten rekenen op betere zorg die gericht is op hun gezondheid en welzijn. Dit zorgmodel maakt het mogelijk om zorgprofessionals en patiënten meer te laten samenwerken, zonder dat er financiële prikkels zijn om puur op productie te sturen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky