VGZ en Zilveren Kruis keuren transformatieplan Groene Hart Ziekenhuis goed

Het transformatieplan ‘Samen op weg naar toekomstbestendige zorg’ van het Groene Hart Ziekenhuis is goedgekeurd door zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis. In het plan staan cruciale veranderingen om de zorg in regio Midden-Holland betaalbaar en toegankelijk te houden. Het ziekenhuis krijgt in totaal 8 miljoen euro aan IZA-subsidie over een periode van 3 jaar voor uitvoering van het transformatieplan. Dit meldt het Groene Hart Ziekenhuis.

Het transformatieplan heeft als doel de verwachte groei van de zorgvraag  op te vangen. Het GHZ wil dit bereiken door het aantal patiënten dat in het ziekenhuis komt te beperken, bijvoorbeeld door zorg op afstand te bieden. Daarnaast kan de doorstroom van patiënten binnen het ziekenhuis verbeteren door processen tussen de afdelingen beter op elkaar af te stemmen. En tot slot wil het GHZ ervoor te zorgen dat patiënten na behandeling sneller naar huis of naar een andere plek kunnen, waardoor er weer ruimte is voor nieuwe patiënten.

Tim Peters, manager Zorgverkoop, legt uit: “Als we niets doen, zijn er over drie jaar ca 31.000 polikliniekbezoeken extra en groeit het aantal ligdagen op de kliniek met ca. 5.250. Het zorgpersoneel dat hiervoor nodig is, is er niet. Nu we financiering hebben om onze veranderplannen te realiseren, kunnen we deze toenames opvangen. Dit draagt bij aan het toegankelijk houden van de medisch specialistische zorg voor alle inwoners van onze regio.”

Samenwerking met regionale partners

Huisartsenorganisatie Mediis en ZorgBrug, een organisatie voor gespecialiseerd verpleegkundigen, zijn nauw betrokken bij het transformatieplan van het GHZ en hebben het mede ondertekend. Het plan van het GHZ sluit daarnaast ook aan bij het transformatieplan van Gedeelde Zorg, waarin alle zorgorganisaties uit de regio én de vijf gemeenten vertegenwoordigd zijn. “Het Groene Hart Ziekenhuis staat voor grote uitdagingen in de regio Midden-Holland. Samenwerking met partners in de regio is dan ook cruciaal. Wij ondersteunen de plannen van partijen van harte en werken als verzekeraars graag mee om de ambities succesvol tot uitvoering te brengen”, aldus Wouter van Maarseveen, directeur medisch specialistische zorg en transformatie bij VGZ. "De goedkeuring van het plan van het GHZ is een belangrijke stap voor het toegankelijk houden van de ziekenhuiszorg in Midden Holland”, besluit bestuursvoorzitter Lodewijk de Beukelaar van GHZ.

Door: Nationale Zorggids