Verpleegkundige houdt meer tijd over voor patiënt door digitale anamnese thuis
4 oktober 2024 om 12:16
< 1 min lezen

Verpleegkundige houdt meer tijd over voor patiënt door digitale anamnese thuis

Verpleegkundigen in ziekenhuizen ervaren vaak een grote werkdruk, mede door de rompslomp rondom de patiëntenzorg. In het IJsselland Ziekenhuis hebben ze een op het eerste oog relatief simpele oplossing omgetoverd tot wondermiddel: de anamnese (het intakegesprek) vindt niet meer fysiek plaats, maar kan thuis gewoon door de patiënt worden gedaan. Dit scheelt verpleegkundigen tot wel tien uur in de week aan administratie. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Verpleegkundigen doen voorafgaand aan een ziekenhuisopname een anamnese, ofwel een intakegesprek. Patiënten moet flink wat belangrijke vragen invullen, wat een voorspoedige opname bevordert. Helaas neemt dit nogal wat tijd in beslag voor verpleegkundigen. Sinds een paar maanden werken de longafdeling en de MDL-kliniek van het IJsselland Ziekenhuis met digitale anamnese die patiënten zelf kunnen invullen, waardoor ze wekelijks tien uur extra tijd overhouden voor de patiënt.

Projectleider Jolanda Egberink erkent dat een digitale vragenlijst thuis invullen niet per se een zorginnovatie is, maar desondanks levert het flink meer tijd op voor haar verzorgende collega’s. Meer nog dan de ze zich voor mogelijk hielden. “Eerder vulden we met een patiënt die wordt opgenomen een hele vragenlijst in. Wat iemands medische voorgeschiedenis is. Hoe de thuis- en woonsituatie is. Is er een valrisico bij een oudere patiënt of de kans op een delier”, legt verpleegkundige Jolien Opschoor uit. Ook de digitale anamnese nemen de afdeling nog door, maar alsnog scheelt het verpleegkundigen zo’n twintig tot dertig minuten per opname.

Digitale anamnese op steeds meer afdelingen

Inmiddels werken ook de spoedeisende hulp en afdeling acute opname van het IJsselland Ziekenhuis met een digitale intake en de initiatiefnemers zijn al beloond met een prijs door Stichting Zorgmakers. Het ministerie van Volksgezondheid heeft ook belangstelling getoond voor het idee.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    CobraCode: waarschuwingscampagne chirurgen over gevaarlijk Cobra-vuurwerk

    20 december 2024 om 10:05
    • Ziekenhuizen

    Longfonds geeft advies: steek geen echte kaarsen meer aan in huis

    19 december 2024 om 10:37