Normal_stethoscope-4280497_1280

Borstkanker wordt vaak gezien als een ziekte die vrouwen treft, maar ook mannen kunnen hiermee te maken krijgen. De Dag van Borstkanker bij mannen is in het leven geroepen om aandacht te vestigen op een aspect van borstkanker dat minder bekend is, namelijk het voorkomen van deze ziekte bij mannen. Jaarlijks wordt op deze dag, die vaak samenvalt met de internationale Borstkankermaand in oktober, stilgestaan bij de impact van borstkanker op mannen en het belang van vroege opsporing en bewustzijn.

Wat is borstkanker bij mannen?

Hoewel mannen aanzienlijk minder vaak borstkanker krijgen dan vrouwen, is de ziekte niettemin een serieuze bedreiging. Borstkanker ontstaat in het borstweefsel, en ook mannen hebben in beperkte mate borstklieren en weefsel waar tumoren kunnen groeien. Net zoals bij vrouwen, kunnen kwaadaardige tumoren zich ontwikkelen en uitzaaien naar andere delen van het lichaam. De symptomen van borstkanker bij mannen zijn vergelijkbaar met die bij vrouwen: een knobbeltje in de borst, veranderingen in de tepel, huidveranderingen of zwelling in het borstgebied.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 100 mannen de diagnose borstkanker, terwijl dat bij vrouwen veel hoger ligt. Door het relatief lage aantal gevallen is er vaak minder aandacht voor deze vorm van kanker bij mannen, wat kan leiden tot een gebrek aan bewustzijn. Mannen zijn zich vaak niet bewust van hun risico, en dit kan bijdragen aan latere diagnoses en slechtere prognoses.

Risicofactoren voor borstkanker bij mannen

De oorzaken van borstkanker bij mannen zijn niet altijd duidelijk, maar er zijn enkele bekende risicofactoren die de kans op de ziekte kunnen verhogen. Net als bij vrouwen kan genetica een belangrijke rol spelen. Mannen die een mutatie in het BRCA1- of BRCA2-gen hebben, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker. Daarnaast kunnen hormonen invloed hebben op de kans op borstkanker. Mannen met verhoogde oestrogeenspiegels, bijvoorbeeld door hormonale onevenwichtigheden, kunnen een groter risico lopen.

Andere factoren die bijdragen aan een verhoogd risico zijn onder meer leeftijd, obesitas, leveraandoeningen en blootstelling aan straling. Mannen boven de 60 jaar hebben een grotere kans om borstkanker te ontwikkelen, hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen.

Het belang van vroege opsporing

Net als bij andere vormen van kanker is vroege opsporing cruciaal voor de behandeling van borstkanker bij mannen. Omdat mannen vaak niet verwachten dat ze borstkanker kunnen krijgen, wordt de ziekte vaak in een later stadium ontdekt, wanneer de tumor zich mogelijk al heeft verspreid. Dit vermindert de kans op succesvolle behandeling en verhoogt het risico op complicaties.

Op de Dag van Borstkanker bij mannen wordt het belang van bewustzijn en zelfonderzoek onderstreept. Mannen wordt aangeraden om alert te zijn op eventuele veranderingen in hun borstweefsel, zoals knobbeltjes, en bij twijfel direct een arts te raadplegen. Vroege opsporing biedt de beste kans op een succesvolle behandeling en herstel. De behandelingsopties voor borstkanker bij mannen zijn vergelijkbaar met die voor vrouwen, en kunnen chirurgie, chemotherapie, bestraling en hormoontherapie omvatten.

De emotionele en psychologische impact

Borstkanker bij mannen kan naast de fysieke uitdagingen ook emotionele en psychologische gevolgen hebben. Omdat borstkanker zo sterk geassocieerd wordt met vrouwen, ervaren veel mannen gevoelens van schaamte, isolatie en onzekerheid wanneer ze de diagnose krijgen. Ze kunnen moeite hebben om over hun ziekte te praten of zich terughoudend voelen om steun te zoeken, uit angst voor onbegrip of oordelen.

Daarom speelt bewustwording ook een grote rol in het doorbreken van deze stigma's. De Dag van Borstkanker bij mannen biedt een platform om deze ervaringen te delen en te benadrukken dat borstkanker iedereen kan treffen, ongeacht geslacht. Door openlijk over borstkanker bij mannen te praten, wordt de taboe verminderd en kunnen meer mannen de steun vinden die ze nodig hebben tijdens hun behandeling en herstel.

Onderzoek en vooruitgang

Hoewel borstkanker bij mannen relatief zeldzaam is, wordt er steeds meer aandacht besteed aan onderzoek naar de ziekte en de behandelingsmogelijkheden voor mannen. Wetenschappers onderzoeken genetische en hormonale factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van borstkanker bij mannen en werken aan gepersonaliseerde behandelingen. Het delen van kennis en ervaring tussen patiënten, medische professionals en onderzoekers is essentieel voor verdere vooruitgang. Door het onderzoek komen we steeds meer te weten over het onderwerp. Het is erg belangrijk om borstkanker bij mannen onder de aandacht te brengen. Dit doen we in Nederland op 7 oktober.