Ongeveer 3 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking heeft de aandoening hyperhidrosis, waardoor ze vaak zonder duidelijke oorzaak overmatig zweten. De aandoening heeft een grote impact op hun dagelijks leven. 57 procent van de patiënten schaamt zich voor hun overmatige zweten, waarvan 19 procent zich vaak schaamt. Dit melden de Nationale Geneesmiddelen Monitor en de Nederlandse Hyperhidrosis Patiëntenvereniging.
Het helpt niet dat huisartsen hun patiënten met hyperhidrosis vaak niet goed kunnen helpen vanwege een gebrek aan kennis. 55 procent van de patiënten voelt zich hierdoor niet serieus genomen door hun huisarts. “Dit terwijl er geneesmiddelen zijn die patiënten kunnen helpen bij het verminderen van de klachten.” Volgens Martin van Putten, covoorzitter van de Nationale Geneesmiddelen Monitor (NGM) schuilt er veel onzichtbaar leed achter overmatig zweten en is het belangrijk dat artsen meer te weten komen over de aandoening, zodat ze hun patiënten beter kunnen helpen.
Niet-pijnlijke behandelingen
Overmatig zweten bij patiënten met hyperidrosis komt ook voor als ze niet of nauwelijks bewegen. Ze hebben het vaakst last van zweethanden, maar ook de oksels en het gezicht worden aangedaan. Hierdoor hebben ze vaak last van een onaangename lichaamsgeur en moeten ze meerdere kledingitems meenemen zodat ze zich kunnen omkleden. Een bezoek aan een huisarts zou moeten baten. Ook is er een speciale deodorant beschikbaar bij drogisterijen of op recept, maar slechts 9 procent van de patiënten heeft hier baat bij. Er is een nieuwe crème met de werkzame stof glycopyrroniumbromide, die nu alleen voor oksels wordt gebruikt. Er wordt gewerkt aan uitbreiding naar voeten en liezen. Dit is de enige niet-pijnlijke behandeling.
Chirurgische ingreep
"Voor alternatieve behandelingen moet je naar een dermatoloog of zelfs chirurg. Zoals het vernietigen van de zweetklieren in de oksels door verhitting. Dat zou moeten leiden tot een zweetreductie van ruim 80 procent. Wel een pijnlijke behandeling. Of injecties met botox. Dit is een kostbare behandeling die 2 tot vier keer jaar moet worden herhaald en pijnlijk is", aldus Van Putten. Niet meer dan 13 procent van de patiënten zegt daar baat bij te hebben. Ook kunnen patiënten gebaat zijn bij iontoforese. Een methode waarbij elektrische stroom op de huid wordt toegepast. Geen blijvende oplossing dus het moet continu worden herhaald. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep verlichting bieden. Dan wordt de zenuw die de zweetklieren in de handen aanstuurt permanent doorgesneden. Maar dit wordt zelden gedaan omdat het risico op complicaties groot is.
Door: Nationale Zorggids