Illegale sigaretten, vapes en medicijnen gevonden in buitenlandse supermarkten

In een buitenlandse supermarkt in Dongen is een verborgen ruimte aangetroffen vol verboden sigaretten en vapes. Dit was slechts één van de vele overtredingen die controleurs ontdekten tijdens een grootschalig onderzoek in de regio Hart van Brabant. De helft van de 62 buitenlandse supermarkten die werden gecontroleerd, bleek illegale producten te verkopen. De vondsten variëren van sigaretten, tabak en vapes tot buitenlandse medicijnen zonder Nederlandse bijsluiter. Dit meldt Omroep Brabant.

Sinds 1 januari van dit jaar is de verkoop van sigaretten en vapes met smaakjes in Nederland verboden. Desondanks bleken verschillende supermarkten deze producten toch aan te bieden. In een supermarkt in Dongen ontdekten controleurs een stellingkast met een dubbele bodem, met verstopte illegale sigaretten en vapes. Ook in een super in Kaatsheuvel werd een verborgen lade onder de toonbank aangetroffen, vol met verboden tabaksproducten.

De douane nam in totaal 41 sloffen buitenlandse sigaretten, 8 kilo waterpijptabak en verschillende potten gewone tabak in beslag. Daarnaast werden er illegale vapes, shishapennen en zakjes snus gevonden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Snus is een vorm van Zweeds tabak die gebruikers onder hun bovenlip stoppen en is in Nederland niet toegestaan.

Gevaar van illegale medicijnen

Naast tabaksproducten vonden de controleurs ook een aanzienlijke hoeveelheid verboden medicijnen. Ruim 135 kilo aan buitenlandse medicijnen, die vaak geen Nederlandse bijsluiter hadden, werd in beslag genomen. Deze medicijnen, waarvan de kwaliteit en veiligheid niet gecontroleerd zijn, kunnen zeer risicovol zijn. Volgens het interventieteam worden deze middelen vernietigd om verdere schade te voorkomen.

Illegale wapens

Ook verboden wapens, zoals pepperspray, hakbijlen en messen, werden in enkele supermarkten gevonden en door de politie in beslag genomen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky