Bestuursvoorzitter Zuyderland moedeloos van bemoeienis Tweede Kamer

Bestuursvoorzitter David Jongen van de Zuyderland-ziekenhuizen zegt moedeloos te worden van de bemoeienis van de Tweede Kamer. Door continu een volwaardig ziekenhuis in Heerlen proberen af te dwingen, gooien Kamerleden maximaal olie op het vuur, stelt hij. Minister Fleur Agema van Volksgezondheid wordt volgens hem voor een onmogelijke opdracht gesteld door een aangenomen motie om Heerlen zo volwaardig open te houden. Dit meldt NU.nl. 

Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen is sterk verouderd en moet daarom plaatsmaken voor nieuwbouw, maar met minder voorzieningen. Heerlen krijgt een afdeling voor ouderen, een 24-uursvoorziening voor laagcomplexe spoedzorg en een groot complex waar operaties uitgevoerd kunnen worden. Een spoedeisende hulp, geboortecentrum en intensive care zijn niet in de nieuwbouwplannen opgenomen en worden geconcentreerd in Sittard-Geleen. Waarom? Vanwege de aanhoudende en groeiende personeelstekorten. Volgens het bestuur blijft de situatie voor 85 procent van de patiënten ongewijzigd, omdat zij nu ook al van allebei de vestigingen gebruikmaken. 

'Geef ons het vertrouwen'

Dit plan heeft niet alleen kritiek opgeleverd van de Tweede Kamer, ook gemeenten, de provincie en omwonenden zijn het er niet mee eens. Zelfs Fleur Agema’s eigen partij de PVV is tegen de plannen, maar zij heeft inmiddels een flinke draai gemaakt in haar standpunt: zij zegt zich niet te kunnen bemoeien met plannen van een individueel ziekenhuis. Bestuurder David Jongen ziet het met lede ogen aan: "Of je nou kijkt naar de rijtijden van ambulances of de kwaliteit van zorg: dat is een verantwoord model. De ondernemingsraad, de cliëntenraden, de verpleegkundigen, de medisch specialisten, de inspectie, iedereen staat hierachter. Geef ons het vertrouwen dat we met de goede dingen bezig zijn."

Valse hoop

Volgens hem heeft de Kamer het hier echter nooit over gehad, waardoor de politiek enkel olie op het vuur gooit door inwoners valse hoop te geven op wijziging van plannen. Jongen snapt de emoties, maar denkt niet dat behoud van de spoedeisende hulp de oplossing is voor de problemen in de mijnstreek. De overheid zou volgens hem moeten investeren in leefbaarheid, het oplossen van gezondheidsverschillen en creëren werkgelegenheid. Veel mensen in Heerlen en omstreken hebben last van chronische ziekten, maar daarvoor kunnen ze nog altijd in hun eigen regionale ziekenhuis terecht.

Bekostigingswijze veranderen heeft geen zin

De oplossing van Agema om de spoed- en acute zorg uit de marktwerking te halen is een mooi plan, vindt Jongen. Maar is geen oplossing voor het probleem in zijn regio. Daar spelen geldzorgen geen rol, maar personeelszorgen. Hij vreest ervoor dat Agema na hun gesprek volgende week terugkeert met de boodschap dat het Zuyderland weigert mee te werken. “Dan krijgen wij de schuld en zitten wij nog zes jaar met een boze regio. Dat zou dodelijk zijn voor de samenwerking die al een krasje heeft opgelopen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky