Artsen van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht hebben voor het eerst met succes een volledig kunsthart geïmplanteerd bij een Nederlandse patiënt. Dat meldt het Franse biomedische bedrijf Carmat, de ontwikkelaar van het kunsthart. Volgens UMC Utrecht is het kunsthart begin november geplaatst bij een 54-jarige man met zeer ernstig hartfalen.
"De implantatie van het kunsthart is succesvol verlopen. De patiënt maakt het goed en was binnen twee dagen van de intensive care", aldus het academisch ziekenhuis.
Het kunsthart vervangt het oude hart en neemt de functie van het gehele hart over. Het is uitgerust met pompen, vier biologische kleppen, sensoren, elektronica en geïntegreerde software. De buitenkant is gemaakt van de kunststof polyurethaan en de binnenkant is bekleed met biologisch materiaal uit het hartzakje van een rund.
Volgens Faiz Ramjankhan, de longchirurg die de operatie leidde, is de implantatie van het kunsthart "succesvol verlopen en de eerste indruk is veelbelovend". "Het was een spannende operatie die veel voorbereidingen vergde." Volgens hem wordt nog onderzocht wat de effecten van het kunsthart zijn op de lange termijn voor mensen met hartfalen.
Groot tekort aan donorharten
In Nederland is er een groot tekort aan donorharten. Jaarlijks staan er rond de 120 hartpatiënten op de wachtlijst voor een donorhart. Volgens UMC Utrecht biedt het nieuwe kunsthart een uitkomst voor patiënten die vanwege hun kritieke situatie niet kunnen wachten op een harttransplantatie.
Patiënten in zeven andere landen kregen al zo'n hart, waaronder in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.
Door: ANP