Normal_spuit_medicijnen

Er is een wereldwijd tekort aan Visudyne, een medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van bepaalde oogziekten. Het tekort aan Visudyne is kritisch omdat er voor deze ziektes geen alternatieven zijn en zonder behandeling het gezichtsvermogen van patiënten afneemt. Het tekort komt door productieproblemen bij de fabrikant in de Verenigde Staten, de enige ter wereld die dit geneesmiddel maakt. Naar verwacht is het medicijn pas in het eerste kwartaal van 2022 weer beschikbaar. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

Visudyne wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het netvlies, in het bijzonder de macula of de gele vlek, waarbij het gezichtsvermogen wordt aangetast. De macula is het centrale deel van het netvlies, waarmee iemand leest of gezichten herkent. Wanneer deze patiënten niet meer behandeld kunnen worden met Visudyne, kan dit leiden tot ernstige slechtziendheid of zelfs blindheid.

Prioriteringsschema tijdens schaarste

Er worden jaarlijks ongeveer 700 patiënten met Visudyne behandeld voor de beschreven oogaandoeningen. De huidige voorraad is slechts beperkt. De Werkgroep Medische Retina van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG) heeft een prioriteringsschema opgesteld om patiënten tijdens de huidige schaarste van Visudyne zo goed mogelijk te helpen. Doel is om patiënten die het meest bedreigd worden met slechtziendheid als eerste te behandelen.

Informatie voor patiënten

De betrokken patiënten worden door hun behandelend arts op de hoogte gebracht van het wereldwijde tekort van Visudyne en de gevolgen voor hun individuele behandeling. De Oogvereniging en de MaculaVereniging zijn geïnformeerd. Patiënten kunnen met vragen terecht bij hun behandelend oogarts.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van onder andere de geneesmiddelen en gezondheidszorg in Nederland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt medicijnen en is betrokken bij de toelating op de markt. De IGJ en het CBG zijn samen betrokken bij het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

Door: Nationale Zorggids