De ziekenhuizen melden deze week opnieuw dat er minder operatiekamers in gebruik zijn dan vorige week. Ook de kritiek planbare zorg, de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, is minder vaak volgens planning beschikbaar. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De NZa heeft minister Tamara van Ark voor Medische Zorg op basis van deze ontwikkelingen een dringend advies gestuurd om nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren.
Intensive care
De ervaren druk op de intensive care neemt toe. Landelijk was dat de afgelopen maanden stabiel rond de 3, wat staat voor ‘bijzondere maatregelen en accentverlegging om de kwaliteit te behouden’. De laatste weken is dat iets gestegen, vooral omdat druk in drie regio’s de afgelopen weken is toegenomen.
Operaties
Gemiddeld hebben Nederlandse ziekenhuizen de operatiecapaciteit de afgelopen week opnieuw 5 procentpunten verder afgeschaald. Vorige week was 73 procent van de operatiekamers nog in gebruik in vergelijking met een normale situatie zonder corona. Deze week is dat 68 procent. Dat betekent dat gemiddeld 32 procent van het aantal operatiekamers is afgeschaald. Enkele ziekenhuizen rapporteren een afschaling van het aantal operatiekamers tot boven de 60 procent.
Kritieke planbare zorg
De kritieke planbare zorg – die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen – kan in 69 procent van de ziekenhuizen volledig volgens planning worden geleverd. Dat is fors minder dan vorige week, toen deze zorg nog in 79 procent van de ziekenhuizen volledig volgens planning beschikbaar was. 30 procent van de ziekenhuizen geeft aan dat deze zorg deels volgens planning kan plaatsvinden.
Door: Nationale Zorggids