Normal_city_swim

In de afgelopen jaren worden in Nederland steeds meer zwemevenementen (City Swims) gehouden in grachten, singels, rivieren of ander zogenaamd ‘open water’. In open water kunnen darmbacteriën zitten, waaronder bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Deze darmbacteriën zijn meestal ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar kunnen wel gevaarlijk zijn voor kwetsbare mensen, zoals ziekenhuispatiënten. Onderzoek van het RIVM moet vaststellen of het mogelijk is om antibioticaresistente bacteriën binnen te krijgen door te zwemmen in open water, en hoe groot de kans daarop is. Dat meldt RIVM.

Er zijn meerdere manieren waarop mensen antibioticaresistente bacteriën binnen kunnen krijgen. Bijvoorbeeld via contact met dieren of mensen die deze bacteriën bij zich dragen, of reizen naar landen waar deze bacteriën meer voorkomen dan in Nederland. Het RIVM vermoedt dat de kans om resistente bacteriën binnen te krijgen via zwemmen relatief klein is ten opzichte van deze andere manieren.

Het RIVM onderzoekt dit aan de hand van één type antibioticaresistente bacterie die problemen veroorzaakt in ziekenhuizen: de ESBL-producerende E.coli (Escherichia coli). Dit is een variant van de E.coli bacterie die ook vaak ‘poepbacterie’ genoemd. Deze komt voor in de darmen van alle mensen. Zowel de onschuldige als ziekteverwekkende E. coli bacteriën kunnen resistent zijn tegen antibiotica.

Door de ontlasting van mensen korte tijd voor en na het zwemmen te onderzoeken kunnen we zien of mensen tijdens zwemmen de ESBL-producerende E. coli bacterie binnen hebben gekregen. Daarnaast onderzoekt RIVM of deze bacterie ook in het water zit.

Als mensen door zwemmen in oppervlaktewater antibioticaresistente bacteriën binnen kunnen krijgen, dan is dat een ongewenste situatie. Echter, maatregelen om het water schoner te maken brengen zeer hoge kosten met zich mee voor waterbeheerders en de samenleving. Het is daarom noodzakelijk om eerst te onderzoeken hoe groot het risico is dat mensen deze bacteriën binnenkrijgen via zwemmen in water, en hoe dit zich verhoudt tot andere manieren waarop mensen met deze bacteriën in aanraking kunnen komen.

Deelnemers aan grote zwemevenementen in 2017 en 2018 van 16 jaar en ouder worden uitgenodigd om mee te doen aan dit onderzoek. Om de onderzoeksvraag goed te kunnen beantwoorden zijn ten minste duizend mensen nodig die aan het onderzoek willen meewerken. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van het RIVM. Het onderzoek wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd door RIVM en Universiteit Utrecht.

Door: Redactie Nationale Zorggids