Poepbacterie E.coli in drinkwater Boxtel; kookadvies ingesteld

Inwoners van het Brabantse Boxtel en omgeving wordt geadviseerd het kraanwater eerst drie minuten te koken als ze het willen consumeren. Brabant Water heeft dat kookadvies afgegeven omdat bij een meting van het drinkwater "hele kleine sporen" van de E. colibacterie zijn gevonden.

Bij mensen met een verzwakte weerstand is een kleine kans dat deze bacterie, ook wel poepbacterie genoemd, tot lichte maag- en darmklachten kan leiden. Het kookadvies geldt voor alle inwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel.

Enkele dagen

Brabant Water vindt de maatregel "ontzettend vervelend", "maar we nemen geen enkel risico als het om de kwaliteit van uw drinkwater gaat". Het kookadvies duurt naar verwachting enkele dagen. De inwoners hoeven het water niet te koken voor bijvoorbeeld afwassen, douchen en het wassen van kleding.

Omroep Brabant meldt dat veel mensen in Boxtel dinsdagavond, toen het kookadvies bekend werd, naar de supermarkten gingen om mineraalwater in te slaan. De schappen in de supermarkten zijn volgens de regionale omroep helemaal leeg.

Door: ANP