GRONINGEN - Ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen blijkt dat ongeveer 20 procent van beginnende hardlopers een blessure ontwikkelt. Er is echter nog weinig bekend over het ontstaan en voorkómen van deze blessures.
Dit voorjaar start onder leiding van bewegingswetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een groot onderzoek onder beginnende hardlopers om meer inzicht te krijgen in gezondheidseffecten van een hardloopprogramma en op het mogelijk ontstaan van hardloopblessures. De studie wordt uitgevoerd door maar liefst vijf universitair medische centra in samenwerking met de Atletiekunie.
Deelnemers aan het jaarlijkse Start to Run-trainingsprogramma van de unie worden een jaar lang gevolgd. Op vier momenten in het jaar ontvangen zij een vragenlijst. Daarnaast wordt hen gevraagd gedurende de eerste zes weken wekelijks, en daarna tweewekelijks een logboek in te vullen met trainings- en blessure-informatie.
De resultaten van de zogeheten NL Start to Run Studie leveren belangrijke informatie op over het ontstaan en voorkomen van blessures bij beginnende hardlopers. Daarnaast brengt het onderzoek de gezondheidswinst door hun deelname aan Start to Run in kaart.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz
Ik wil hier met nadruk wijzen op de gevaren van het lopen in clubverband. Ik heb 40 jaar loopervaring, waarvan de laatste 10 jaar in clubverband. Tot die tijd heb ik slechts eenmaal een blessure gehad (shint plints) als gevolg van overbelasting bij een marathonvoorbereiding. Sinds ik in clubverband loop heb ik de ene na de andere blessure, het gevolg van het feit dat veel atleten, waaronder ik, nu eenmaal niet onder willen doen voor anderen. In de wedstrijd is dat logisch en normaal, maar in trainingen funest. Clubs zouden daar meer op moeten wijzen, maar laten je wat dat betreft aan je lot over.