Invalidebus voor meervoudig gehandicapte tiener gestolen en total loss

De invalidebus die de ouders van de bijna 17-jarige Tessa gebruikten is maandag in Assen gestolen en in Groningen weer flink beschadigd teruggevonden. De ouders van de tiener met het Rett-syndroom zijn wanhopig. Ze hebben het busje nodig om hun dochter naar het ziekenhuis of naar de kapper te brengen, en om mee naar haar logeeradres in Wezep te rijden zodat zij straks met zijn tweeën op vakantie kunnen. Een schade-expert vermoedt dat de wagen total loss is en dat de vergoeding van de dagwaarde flink lager uitvalt dan de betaalde 50.000 euro. Dit meldt de Telegraaf. 

Voor het ombouwen van de tweedehands bus hebben de ouders dus 50.000 euro moeten betalen. Dat is alleen gelukt na het aanschrijven van fondsen en het opzetten van een crowdfunding. Er zit een speciale lift in, er zijn ophangplekken voor zuurstofflessen en omdat zonlicht epileptische aanvallen kan veroorzaken zijn de ramen geblindeerd.

'Opgesloten in eigen huis'

Het is mogelijk om een invalidebus te huren, maar dat kost maandelijks 2.1000 euro. Daar hebben de ouders van Tessa geen geld voor. “We zitten dus met onze handen in het haar. We zijn er letterlijk kapot van. Zonder die bus zitten we opgesloten in ons eigen huis”, zegt haar moeder. Ze zegt al 17 jaar strijd te voeren tegen instanties en nu opnieuw moet strijden om te kunnen aantonen dat de diefstal van hun busje anders is.

Schade verhalen op dieven

Misschien is de schade te verhalen op de twee dieven die door de politie zijn opgepakt, maar of dat lukt en wanneer is nog maar de vraag. “Ik ben zo kwaad op ze. Hoe halen ze het in hun hoofd om zo’n bus te stelen?!?”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky