Het coronavirus, griepvirus en rhinovirus gaan volop rond, en ook het aantal mensen met longontstekingen neemt toe. Het RIVM roept op om de adviezen te volgen om virussen en bacteriën zo min mogelijk te verspreiden. Dit meldt het RIVM
Een luchtweginfectie kan leiden tot een lichte verkoudheid, maar kan ook uitmonden in een ernstige longontsteking. Het RS-virus is vooral gevaarlijk voor heel jonge kinderen en vooral ouderen en chronisch zieken worden ziek door het corona- en griepvirus. Bacteriën die ernstige luchtweginfecties zoals longontstekingen kunnen veroorzaken zijn mycoplasma pneumoniae en pneumokokken.
Adviezen bij luchtwegklachten
Mensen met klachten die passen bij een luchtweginfectie, doen er goed aan om thuis te blijven, in hunelleboog te hoesten en niezen en afstand te houden tot anderen. Ook is het verstandig om contact te vermijden met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als contact toch nodig is vanwege bijvoorbeeld mantelzorg, dan is een mondneusmasker dragen het advies. Bij klachten zonder ziekte, kunnen werknemers wellicht met hun werkgever overleggen om thuis te werken.
Griep- en coronacijfers
Afgelopen week kwam het aantal mensen met griepachtige klachten voor het eerst boven de grens uit waarbij wordt gesproken over een griepepidemie. Hier is sprake van als twee weken achter elkaar meer dan 56 op de 100.000 mensen met griepklachten bij de huisarts komen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky