In 2019 is er minder niet-gecontracteerde wijkverpleging gedeclareerd dan in 2018. Het aandeel van de kosten in de niet-gecontracteerde wijkverpleging is gedaald van 9 procent in 2018 naar 5,7 procent in 2019. Ook het aandeel cliënten in de niet-gecontracteerde wijkverpleging is gedaald van 5,6 procent in 2018 naar 3,5 procent in 2019. Dit meldt Vektis.
Opvallend blijft dat er in de leeftijdsgroep 25 tot en met 70 jaar relatief veel niet-gecontracteerde zorg wordt geleverd, terwijl in de leeftijdsgroep 70+ juist meer gebruik wordt gemaakt van gecontracteerde zorg. Tegelijkertijd ziet Vektis dat de diagnose dementie onder de chronisch zieke cliënten in de gecontracteerde wijkverpleging 25 procent is. Dit is hoger dan het aandeel cliënten met dementie (17 procent) in de niet-gecontracteerde wijkverpleging en heeft mogelijk te maken met de leeftijdsopbouw in de gecontracteerde en niet-gecontracteerde wijkverpleging.
Regionale verschillen
Landelijk gezien beslaat de niet-gecontracteerde wijkverpleging 5,7 procent van de kosten. Dit percentage verschilt echter per regio.Voornamelijk in verschillende gemeenten in het westen van het land is het aandeel niet-gecontracteerde zorg hoger dan elders. Vooral Den Haag, maar ook bijvoorbeeld Rotterdam en Amsterdam, vallen op door het relatief hoge aandeel niet-gecontracteerde zorg.
Door: Nationale Zorggids