Ouderen in verzorgingstehuizen zouden twee keer per week vijf minuten onder de zonnebank moeten gaan. Dit zou niet alleen goed zijn voor hun vitamine D niveau, maar ook voor hun moraal. Dat zegt specialist ouderengeneeskunde Victor Chel, die vandaag promoveert in het VUmc, zo meldt Medisch Contact.
Uit het onderzoek van Chel komt naar voren dat 75 procent van de bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen te weinig vitamine D binnen krijgt. Volgens de specialist zou het ongeveer 150 heupbreuken per jaar schelen als alle ouderen genoeg vitamine D binnenkrijgen. Hierbij is het wel belangrijk dat ouderen naast vitamine D ook voldoende calcium binnenkrijgen, bijvoorbeeld via zuivel.
Heupbreuken vormen een groot probleem voor ouderen. In veel gevallen betekent het een blijvend verlies van hun mobiliteit en ongeveer 30 procent sterft binnen een jaar na de breuk. Door het niveau aan vitamine D op te krikken, kan veel leed worden voorkomen. 'Vitamine D draagt bij aan de stevigheid van de botten, maar ook aan de spierkracht en de balans. Mensen vallen dus minder snel, en als ze vallen, breken ze minder snel wat', legt Chel uit.
Tot nog toe werd aangenomen dat ouderen niet genoeg vitamine D aanmaken als ze in de zon of onder de zonnebank liggen omdat een oudere huid minder goed zonlicht opneemt. Uit het onderzoek van Chel blijkt dat dit niet zo is: de oudere huid is goed in staat om voldoende vitamine D aan te maken uit de zon of uit kunstlicht.
Een gebrek aan vitamine D kan ook worden behandeld of voorkomen met tabletten. Voor ouderen zijn tabletten met vitamine D het meest efficiënt als deze per dag of per week worden ingenomen. Een maandelijkse inname is minder efficiënt.
© Nationale Zorggids